Žákyně naší školy na veletrhu neziskových organizací NGOmarket

admin, 24. 4. 2015

Prezentovat svou práci, byť kvalitní a oceněníhodnou, nemusí být vždy jednoduché… O tom se 23.4. 2015 přesvědčila žákyně naší školy, Markéta Kiliánová (8.F Purkyňova).

Na začátku dubna přišla nabídka, která se těžko bude opakovat: Škola dostala možnost vyslat jednoho žáka, který se podílel na loňském projektu extra třídy Návraty, na veletrh neziskových organizací NGOmarket, aby v rámci panelové diskuse odprezentoval skupinovou práci a podělil se o zkušenosti z této aktivity pro komunitu. Diskuzi, které se zúčastnila Markéta,  společně organizoval Člověk v tísni, EDUin, British Council, Nadace VIA, Sdružení  TEREZA a Středisko ekologické výuky a etiky Rýchory – SEVER. A Markéta dostala jako jediná ze všech loňských extra tříd, které byly podporovány Nadačním fondem Tesco, příležitost vysvětlit, v čem je taková dobrovolnická činnost zvláštní, jiná, náročná, přínosná, obohacující… Musela se poprat s těžkými dotazy moderátorky diskuse i ostatních účastníků v sále, např.:

Podobnou zkušenost, jako Markéta, učinili na konci března 2015 i její spolužáci – zástupci loňské i letošní extra třídy, když se účastnili Extra konference v Praze.

Letošní extra třída, která se věnuje mapování frýdlantského hřbitova, pracuje na plné obrátky. Každý víkend vyrážejí její žáci na hřbitov a vzbuzují svým bádáním i úpravou hrobů (podél zdí), s kterou začali minulý týden, lehké rozpaky návštěvníků tohoto pietního místa. Někteří stojí zvědavě v povzdálí a sledují, co děti dělají, jiní zvědavost překonají a přijdou se zeptat….A pak se dozví, že děti chtějí udělat něco pro svou obec, něčím přispět, pomoci, ukázat na problém….a že z takové práce mají lepší pocit, než ze sezení u počítače. Na jejich aktivitu už velmi dobře reagují zástupci německé strany – článek o jejich práci  uveřejnilo sdružení Ackermann Gemeinde na svém facebooku či přední německojazyčný portál o České republice Tschechien Online, viz

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1617492455129679&id=1469960313216228

http://blogs.tschechien-online.org/2015/04/17/der-vergessene-friedhof-in-frydlant/

Projekt letošní extra třídy by měl vyvrcholit výstavou, která se bude otevírat 1.6.2015 opět ve vestibulu radnice.

 

Lucie Zralá, patronka

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.