ZAČÍT SPOLU – 1.práce v centrech ve II.C

admin, 24. 10. 2013

V tomto měsíci jsme si poprvé vyzkoušeli pracovat v centrech aktivit s tématem – „V říši pohádek a Podzimní kouzlení.“

Hlavní myšlenkou tohoto programu je propojení předmětů do tzv. center aktivit. Zatímco do velké přestávky se děti učí dle běžného rozvrhu, tak po přestávce pracují na jednom společném tématu. Přínos a přednosti tohoto typu výuky vidím v tom, že děti jsou vedeny k samostatnosti, musí spolu v rámci skupiny spolupracovat, komunikovat. Na konci dne děti hodnotí svoji práci, dávají rady ostatním pro další den.

První práce nás zavedla do Říše pohádek.

V centru čtení jsme se seznámili s J. Čapkem, V. Čtvrtkem, O. Sekorou, M. Macourkem, J. Karafiátem. Měli jsme vystřihnout kartičky s názvy knih, obrázky z pohádek, jména spisovatelů. Rozdělili jsme si úryvky z pohádek, které jsme si přečetli a potom jsme k těmto ukázkám nalepili název knihy, autora i obrázky.

V centru psaní jsme hledali pohádkové dvojice, které k sobě patří. Každý pracoval na svém pracovním listě. Také jsme se snažili napravit popletené pohádkové věty.

V ateliéru jsme kreslili pohádkovou postavu. Každý úplně jinou.

V centru matematiky jsme vykreslovali části obrázků podle výsledků příkladů, vystřihli jsme je a nalepili na nový list. Objevil se krásný pohádkový námět.

V centru objevů a pokusů jsme si připomněli pohádku „O pejskovi a kočičce.“ Doplňovali jsme zajímavé informace o těchto zvířátkách. Potom jsme vystříhali jednotlivé části svého pejska nebo kočičky a nalepili je. Části těla jsme popsali a vybarvili.

Na závěr každého dne jsme se sešli v hodnotícím kruhu. Řekli jsme si, co se povedlo/ či nepovedlo a proč. Učíme se tak hodnotit svoji práci. Je zde prostor pro sdílení dojmů a zážitků, ocenění práce své i ostatních, vzájemné pochvaly dětí.

Tento týden pracujeme v centrech na tématu – Podzimní kouzlení.

Závěrem bych chtěla říci:

Proč začínat sami, když můžeme „ Začít spolu“?

Děti z II. C s třídní učitelkou Evou

IMG_0716 IMG_0721 IMG_0730 IMG_0732

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.