Předvánoční čas v ZŠ Bělíkova

Mgr. Petr Kozlovský, 23. 12. 2018

Čas adventu bylo vždy zvláštní období, kdy k sobě lidé měli blíž, kdy se toužili setkávat, povídat si, obdarovávat se. Něco z toho v nás stále zůstává, a tak si i v dnešní uspěchané době dokážeme udělat čas na druhé, abychom je potěšili.

My jsme s našimi žáky připravili několik hezkých předvánočních akcí. Na svátek sv. Mikuláše si páťáci připravili pro své spolužáky divadelní představení o tom, proč má Mikuláš tak zvláštní doprovod – anděly s čerty. Příběh si vymysleli úplně sami a moc se jim povedl. Pak děti navštívil „opravdický“ Mikuláš se strašidelnými čerty a hodným andělem. To přišli mezi děti naši bývalí žáci, nyní už deváťáci. I oni byli úžasní.

Pro své nejbližší si děti nacvičily písničky, tanečky či pohádky na vánoční vystoupení, které jsme nazvali „Vánoce ťukají na dveře.“ V tomto programu se rodičům představily všechny třídy i oddělení školní družiny a zájmový kroužek country tanců. Program se všem moc líbil – nejen divákům, ale hlavně vystupujícím dětem, které si užily radost ze společného úspěchu, z potlesku, který si za svá vydařená vystoupení vysloužily.

Dětem se také podařilo vykouzlit úsměv na tváři seniorům z Domova U Spasitele a obyvatelům Střediska sociální péče, za kterými přišly, aby jim přinesly vánoční přáníčka, která pro ně vyrobily, předvedly jim svá vánoční vystoupení a pak si společně s nimi zazpívaly koledy.

Třetí milou předvánoční akcí byl již tradiční Vánoční jarmark, který pořádají paní učitelky, asistentky a vychovatelky pro své žáky a jejich sourozence, rodiče či prarodiče. Letos se konal již popáté a stejně jako v minulých letech se těšil velkému zájmu. Děti měly možnost si ve výtvarných dílnách, na které se proměnily jejich třídy, vyrobit drobné dárečky, ozdoby, přáníčka a vánoční dekorace – svíčky z včelích pláství, voňavý zdobený pomeranč, andělíčky ze šišek, svícny z ořechových skořápek, krásně zabalený vánoční čaj…

Rodiče si také mohli zakoupit pěkné výrobky, které děti tvořily již předem v rámci výtvarné výchovy a pracovních činností, ale i ve svém volnu. Na jarmark přišli již tradičně pomoct i naši bývalí žáci, kteří se do naší školy pořád rádi vracejí a dělají nám tak velkou radost. I jim patří velký dík za vydařené předvánoční odpoledne.

S našimi žáky jsme se v tomto kalendářním roce rozloučili třídními vánočními besídkami, při kterých jsme prožili krásné chvíle u vánočních stromečků. Popřáli jsme si, aby nám spolu bylo fajn i v příštím roce, abychom se na sebe těšili a aby se nám vydařily další společné akce.

Krásné Vánoce a šťastný rok 2019 přeje kolektiv pedagogů ZŠ Bělíkova

 

 

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.