Judo: stříbro z Jičína

admin, 27. 4. 2017

V sobotu 15. 4. 2017 se žáci ZŠ Frýdlant zúčastnili 1. kola Samurajské katany v Jičíně. O medaile se popralo hned 7 bojovníků. Mezi naše reprezentanty patřili i dva úplní nováčci, kteří s judem začali až v září 2016 – Michal Facek a Lukáš Kurfiřt, a poprvé tak okusili závody s opravdu početnou účastí.

Jako první nastoupila ke svým závodům naše nejmladší reprezentantka Natálie Farníková. Ve svém prvním utkání, po krátké přetahované v postoji, nezaváhala a využila svého úspěšného nástupu do techniky, aby otevřela boj na zemi, ve kterém nedala soupeřce šanci a udržela ji 20 sekund na lopatkách, čímž získala své první vítězství na ippon v životě. Druhé utkání bylo vyrovnanější a Natálka se v něm musela vydat ze všech sil, nakonec to v tomto urputném boji byla ona, kdo dokázal předvést bodovanou techniku. V posledním utkání nestačila na evidentně zkušenější soupeřku, a tak bylo jasné, že si Natálka na stupně vítězů dojde pro krásnou stříbrnou medaili.

Téměř současně ke svým zápasům nastoupili nováčci Facek s Kurfiřtem a jeden z našich nejzkušenějších borců Mauer.

U Michala Facka a Lukáše Kurfiřta byly tyto závody spíše o sbírání zkušeností, ale oba chlapci ukázali bojovného ducha a své zkušenější soupeře téměř vždy potrápili až do konce. Navíc oba dva dokázali v základní části vyhrát jeden zápas ze tří. Na výkonech obou bychom v tomto stádiu jejich judistického vývoje hledali negativa jen s obtížemi. A protože Lukáš Kurfiřt v tom svém zvítězil na ippon, postoupil do semifinále. Už postup do semifinále by pro našeho nováčka znamenal velký úspěch, avšak bojovník Lukáš se rozhodl nedat svou kůži lacino ani v semifinále a k překvapení všech vítěze skupiny B dokázal hodit čistě na lopatky za ippon. První Lukášovy závody tedy znamenaly i jeho první finále. Ve finále však na svého soupeře nestačil, takže si domů z Jičína odvezl překvapivé stříbro!

Náš velký talent Pavel Mauer v prvním závodě nastoupil na svou obvyklou cestu – sérii vítězství opřenou hlavně o jeho mimořádnou aši wazu (techniku nohou). Opravdu bychom na závodech našli jen pár jedinců, kteří dokážou techniky prováděné nohama užívat tak účinně jako Pavel. Jeho výkony ho opět dovedly až do finále, kde narazil na zkušeného a výborně technicky vybaveného soupeře a bylo to první finále na velkých závodech, které Pavel nedokázal proměnit ve zlatou medaili. Bral tedy „pouze“ stříbrnou medaili.

Standardně se nám ve výborné fyzické kondici představila naše nejzkušenější závodnice Nikola Nováková. Poměrně rychle se naší judistce začíná vracet dřina vložená do tréninků, které mnohdy podstupuje i 5x týdně. Přestože judo dělá teprve druhým rokem, má na svém kontě několik medailí z akcí po celé republice i starty na českých pohárech.

Na závodech v Jičíně předváděla judo na vysoké úrovni, dopustila se snad jen jediné chyby, tou byl přílišný respekt k její neoblíbené soupeřce. V dalších třech zápasech zvítězila. V konečném zúčtování však Nikola doplatila na to, že jeden z vítězných zápasů byl pouze na wazari, nikoliv na ippon, proto, přestože měly všechny tři dámy na stupních vítězů stejný počet výher a proher, brala bronzovou medaili.

Dalším závodníkem byl Quido Farník, který narazil na čtyři soupeře. Do Quida jsme vkládali velké naděje, zejména díky judu, jímž se prezentuje na trénincích. Jeho levý úchop a následná technika harai goši mu navzdory očekávání vyšla jen jednou. Po celou dobu se nedokázal srovnat se silovým pojetím juda jeho soupeřů. Respekt a nervozita ho příliš svazovala. Škoda promarněných šancí, protože Quido není horším judistou než jeho soupeři. Srovnat se s atmosférou velkých závodů dokázal až v posledním zápase, kdy konečně ukázal své harai goši a získal wazari.

Posledním želízkem v ohni byla Natálie Mauerová. Své působení v Jičíně měla ztížené tím, že na své závody musela čekat téměř nejdéle. Také víme, že Natálie nemá v oblibě vysoké soupeřky, k její smůle však byly všechny znatelně vyšší než ona. Jednalo se o dívky, které za sebou mají již mnoho závodů a svou zkušenost daly v každém zápase rychle pocítit naší reprezentantce. Ke svému pohyblivému a kondičně náročnému judu se Natálie vůbec nestihla dostat. Dá se říct, že byla přejeta hrubou silou soupeřek. Nicméně jí nelze nic vyčítat, protože měla těžký los. Snad jen zapracovat na rychlejších reakcích při úniku ze země.

Závody žákům přinesly spousty zkušeností. Michal Facek, Natálie Farníková a Lukáš Kurfiřt zjistili, že intenzita nasazení na závodech se významně liší od té tréninkové, ale také již vědí, že mají sílu na to, aby v budoucnu dosáhli na úspěchy nejvyšší. Quido Farník a Nikola Nováková se přesvědčili, že pokud nastoupíme s přílišným respektem k soupeři, nemůžeme pomýšlet na úspěch. Sourozenci Mauerovi jistě pochopili, že k velkému talentu se musí přidat i častější účast na trénincích.

Petr Sýkora

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.