Grant z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí

admin, 16. 11. 2012

Škola se zapojila do grantu na podporu udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí. Zpracovali jsme projektový záměr, který je zaměřený na vybudování přírodní učebny. V 9.výzvě  Revolvingového fondu byl náš projekt úspěšný. Celkové náklady budou ve výši cca 85 tisíc, z fondu MŽP obdržíme 70 tisíc.Pro učebnu jsme zvolili zázemí budovy s velkou zahradou a částečně zbudovaném areálu pro rekreaci a oddych (atletický stadion, hřiště pro míčové hry, tělocvična navazující na budovy školy). Areál je celý oplocený, uzavíratelný.

Přírodovědná učebna bude vytvořena kruhovitou pergolou, z čehož jeden půlkruh bude mít délku 7m, pergolu budou tvořit dva půlkruhy navazující na sebe do šířky a vytvoří tak půlkruh stavby. Pergola bude z přírodního dřeva v zadní části bude mít vytvořenou mřížku pro růst popínavých rostlin. Zde pak bude umístěna vyměnitelná tabule (pousterové používání) a dostatek sedáků z přírodního kamene pro 30 žáků. Na tyto sedáky budou ušity tzv. sedací aktovky, které budou sloužit jednak jako podložka na sezení a jednak jako taška na drobné učební pomůcky. V pozadí pergoly bude vytvořena bylinková zahrádka a v návaznosti na ni bude vytvořen geopark (instalován ve svažitém terénu zahrady). V okolí učebny bude vytvořena arboretum z původních jizerskohorských rostlin (dřevin). Na výsadbě bylin i rostlin se budou podílet především žáci v rámci pracovních činností a též je budou do budoucna i ošetřovat.

Učebna bude využívána v rámci výuky i pro volnočasové aktivity např. školní družiny, zájmových kroužků, společných besídek školy, atd.

V učebně v rámci výuky budou probíhat aktivity s využitím mezipředmětových vztahů spojené s údržbou a rozvojem přírodní učebny jako například:

 

Věra Dunajčíková

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.