Žáci naší školy uspěli v programu EXTRA TŘÍDA

admin, 4. 1. 2014

Extra třída je nový program pro školy, se kterým přišla obecně prospěšná společnost EDUin v partnerství s Nadačním fondem TESCO. Tento program navazuje na iniciativu Rodiče vítáni, která podporuje kvalitní komunikaci s rodiči a otevření školy směrem k místní komunitě. Program Extra třída jde dál, chce motivovat žáky 7. – 9. ročníků ZŠ (a ročníků víceletých gymnázií) k přípravě a realizaci projektů, které budou mít pozitivní dopad na život v obci (popř. městské čtvrti), kde se jejich škola nachází. Celým procesem přípravy a realizace projektu žáky provází jejich PATRON, učitel (nemusí být jejich třídní).

Žáci musí v rámci projektu jednat s místními úřady, pokoušet se o spolupráci s občanskými sdruženími, fyzicky se účastnit organizace akce v rámci týmu. Program (www.extratrida.cz) je uzpůsoben tak, aby žáci jednotlivými kroky procházeli sami. Úkolem patrona je koordinovat jejich činnosti, kontrolovat texty a videa, která mají o projektu informovat veřejnost, cílem programu je naplnění průřezových témat a podpora týmové spolupráce v rámci třídy. Projekty, které splní kritéria programu, mají šanci získat částku ve výši až 30 tis. Kč.

 Jedenáct žáků z pracoviště Purkyňova (3 žáci ze 7.F, 2 žákyně z 9.C a 6 žáků z 9.E) sebralo odvahu a do projektu se přihlásilo. Ve svém volném čase museli projít 10 kroky přípravy projektu, než se dozvěděli radostnou novinu: hodnotící komise jejich projekt přijala a rozhodla se ho financovat v plné výši!

Během podzimních měsíců si museli žáci poradit s otázkami (a pracovními listy na téma)

·         Co můžeme udělat, aby se tu žilo lépe?

·         Do čeho se pustíme?

·         Co si o našem projektu budou myslet ostatní lidé?

·         Čeho chceme dosáhnout?

·         Na co všechno nesmíme zapomenout?

·         Kdo může jak přispět?

·         Kolik to bude stát?

·         Jak a komu náš projekt představit?

·         Jak skutečně zaujmout?

·         Jak zařídit, aby se o našem nápadu vědělo?

a připravit tak kompletní základnu pro svůj projekt „Návraty“ – výstavu složenou ze skenů historických pohlednic zachytávajících zajímavá místa ve Frýdlantu a jejich protipólů: současných fotografických záběrů. Výstava „Návraty“ by se měla stát jednou z akcí frýdlantského Millénia a instalována a ke shlédnutí připravena by měla být v květnu 2014.

 

Více k projektu na: http://www.extratrida.cz/projekt/www/projektova-nastenka/?idProjektu=97

 

Lucie Zralá

Patronka projektu

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.