Svátek Barborky ve 4.A

admin, 5. 12. 2013

Proč vlastně našly některé děti za oknem sladkostmi naplněnou punčochu už dva dny před Mikulášem? A proč nám spolužačka Barborka rozdávala dneska čokoládové bonbony?

To jsme se dozvěděli při hodině českého jazyka. Zjistit jsme si to ale museli sami. A nejen to. Během této hodiny jsme pracovali na pěti stanovištích, na kterých jsme měli zadané různé úkoly.  Seznámili jsme se s legendou o svaté Barboře, která žila před sedmnácti stoletími. Text legendy jsme si však museli nejdříve složit z rozstříhaných částí a ještě správně přiřadit obrázky. V knížce Rok na vsi od Kamily Skopové jsme si přečetli, co si o svátku svaté Barbory zapsala do svého deníčku Dorotka. Tak jsme se dozvěděli, jak tento den prožívali mladí lidé v 19. století.  V knížce Lidové tradice jsme vyhledali lidové pranostiky, které se k tomuto datu váží. Na internetu jsme měli za úkol zjistit, co jsou „barborky“. Na závěr jsme vše shrnuli v pětilístku na téma sv. Barbora. Své poznatky jsme si vzájemně předali v závěrečném brainstormngu . Ten už ale proběhl až při hodině vlastivědy, protože jsme splnit všechny úkoly za jednu hodinu nestihli. Alespoň jsme své skupinové záznamy během dne vyzdobili vybarvenou omalovánkou se světicí Barborou.

Příští rok nás už nepřekvapí, když objevíme punčochu s dobrotami na okně v předvečer svátku Barbory nebo když uvidíme ve váze větvičky třešně, které si maminka 4. prosince přinese ze zahrady a až do Vánoc bude sledovat, jestli se na nich už objevují bílé kvítky…

žáci 4.A

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.