Projektový den „Z historie města Frýdlantu“

admin, 3. 12. 2013

 15. listopadu 2013 prožili žáci 6. ročníků obou pracovišť naší základní školy trochu netradiční den – tento den netrávili výuku v lavicích, ale pět hodin věnovali poznávání historie přímo ve frýdlantském terénu. Učitelé naší školy jim ve spolupráci s pracovníky odboru kultury nachystali čtyři stanoviště, na kterých se dozvídali spoustu zajímavostí o historii obecně, ale také takových, které se váží přímo k frýdlantské minulosti. Vše co děti zjistily, zapisovaly do připravených pracovních listů.

Žáci navštívili Městské muzeum na radnici, kde jim paní Beranová vysvětlila, co je historie, jak dělíme historické prameny, po kterých pomocných vědách může historik, potažmo archeolog při svém bádání sáhnout, jaké metody při své práci využívá…Exkurze po prostorách muzea i návštěva badatelny se žákům moc líbila.

Ve Špitálku už žáci zjišťovali konkrétní informace z frýdlantské historie. Pan Šoltys musel odpovídat na soustu otázek: Z kterého roku pochází první písemná zmínka o městě, z čeho vychází projekt „Millenium“, kde ve Frýdlantu najdeme sochy Piety atd.…Nechyběla ani prohlídka vystavených exponátů včetně středověké chlebové pece i její současné venkovní repliky.

Třetí i čtvrté stanoviště si žáci v mrazivém dni trochu odtrpěli J. V prostoru u kašny je paní Sobotová seznámila s podstatnými skutečnostmi z archeologického průzkumu náměstí před jeho regenerací, ukázala dětem, kde obrys z dlažebních kostek připomíná starou radnici, na dobových materiálech si mohly prohlédnout, jaké stavební změny postihly během let domy na našem náměstí, prostudovaly i na náměstí nainstalovanou informační tabuli.

Čtvrtá část projektového dne byla věnována procházce okolo míst, kde dnes ještě můžeme spatřit torza středověkých hradeb Frýdlantu. Nejenom, že teď už žáci vědí, kde byla Horní, Dolní i Nová brána do města, ale hodně je překvapilo, jak byl Frýdlant původně vlastně malý…

Pevně doufáme, že netradičně pojatý dějepis probudil v našich žácích chuť hlouběji poznávat dějiny (i ty regionální) a projektový den tak splnil svůj účel.

Pracovníkům odboru kultury děkujeme za jejich čas i přípravu tohoto „vyučování“.

Lucie Zralá.

Na půdorysu staré radnice  Badatelna  U pece  Ve Špitálku

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.