RADOSTNÉ PŘEDJAŘÍ PRO ZUŠ FRÝDLANT

Vladimíra Dančevská, 23. 4. 2024

 

Tak jako každý rok, patří období od února do dubna ve většině základních uměleckých škol v naší zemi soutěžnímu klání mezi jednotlivými školami. Naše ZUŠka se této celostátní soutěže účastní pravidelně a tak, jako v minulých letech, i letos dosáhla krásných úspěchů, ze kterých mají žáci, jejich příbuzní a přátelé a také sami učitelé velkou radost.

 

Ještě před samotnou celonárodní soutěží ZUŠ jsme vyrazili do České Lípy na prestižní pěveckou soutěž Lípa Cantantes, která se konala 16. února a pořádá ji v rámci mezinárodního festivalu Lípa Musica ZUŠ Česká Lípa. Naši školu reprezentovala sólová zpěvačka Klára Formánková a dva komorní soubory: Trio Meraki ve složení Tereza Čepelíková, Tereza Málková a Kateřina Mrázová a Duo Canto Frýdlanto, jež tvoří již zmíněná Klára Formánková se spolužačkou Veronikou Hrůšovou. Všechny dívky dosáhly ve svých kategoriích skvělých výsledků: Klára Formánková – 1. místo s vystoupením na koncertě vítězů, Trio Meraki – 2. místo s vystoupením na koncertě vítězů a Duo Canto Frýdlanto obsadilo 3. místo ve své kategorii. Děvčata doprovázela na klavír paní učitelka Anna Zhuravlova a pěvecky je připravily paní učitelky Vladimíra Dančevská a Lenka Špringlová.

 

A pak už to jelo jako na běžícím páse. 4. března doslova převálcoval náš výtvarný obor v čele s paní učitelkou Ivou Slukou své spolusoutěžící v krajském kole soutěže ZUŠ v Semilech, když naši žáci vyhráli všechny své kategorie a postoupili do celostátního kola, které se bude konat letos v září v Olomouci!! Moc se těšíme a už teď usilovně držíme palce.

Ohromnou radost nám udělalo vítězství Tomáše Dembického v okresním kole klavírní soutěže ZUŠ, které proběhlo 7. března v ZUŠ Liberec. Klavírních soutěží se účastníme jen velmi zřídka, protože uspět v nich je velmi těžké kvůli obrovské konkurenci, která v nich panuje. O to víc nás tento úspěch, za který vděčíme kromě samotného Toma také jeho vyučující, paní učitelce Aleně Sobotkové, potěšil. Se soutěží se pak Tom rozloučil krásným 2. místem v krajském kole v Turnově.

 

Letos jsme také poprvé vyzkoušeli, jaké to je, stát se pořadatelem okresního kola soutěže ZUŠ v hudebním oboru. 13. března naši školu navštívili nejlepší kytaristé v okrese, aby zde změřili své síly a nás to moc bavilo a také nás potěšily velmi kladné ohlasy návštěvníků, kterým se u nás podle jejich vlastních slov moc líbilo. I zde jsme přispěli  také jedním želízkem do ohně v podobě Kryštofa Lenharta, žáka paní učitelky Věry Párysové, kterému se podařilo vybojovat ve své kategorii parádní 1. místo. Děkujeme všem, kdo s přípravou okresního kola kytarové soutěže ZUŠ ve Frýdlantu pomohli.

 

A ještě stále nejsme na konci. 21. března zkusili své štěstí také naši houslisté v okresním kole soutěže smyčcových nástrojů v Liberci. Své žáky Annu Aksonovou, Magdalénu Bosákovou a Ladislava Šorma vyslali soutěžit jejich vyučující, manželé Olesia Volíčková a Ištvan Matejča. Také oni se rozhodně nevrátili s prázdnou. Anička Aksonova získala nádherné 1. místo s postupem do krajského kola, Magdalenka Bosáková vybojovala krásné 1. místo a Láďa Šorm ve velké konkurenci obsadil velmi pěkné 2. místo. Na klavír doprovázela paní učitelka Zdena Felcmanová. V krajském kole konaném dne 9. dubna v Turnově si Anička Aksonova vysloužila spolu s 1. místem také zvláštní cenu poroty pro nejmladšího účastníka a paní učitelka Olesia Volíčková získala cenu poroty za vynikající pedagogické vedení, čehož si moc vážíme a jsme na paní učitelku i její žáky velmi hrdí.

Vedle muzikantů a výtvarníků se letos soutěže zúčastnila také jedna žačka literárně dramatického oboru Johanka Bláhová, kterou připravila paní učitelka Eliška Vobrobová. Té se podařilo v krajském kole v Turnově, dne 22. března získat pěkné bronzové pásmo.

A 13. dubna jsme obdrželi ještě jednu skvělou zprávu – v Liberci se 12. 4. v rámci festivalu Ještědyvadlo konalo krajské kolo Wolkrova Prostějova, jehož se zúčastnil též žák LDO Josef Čurda (4. ročník II. stupně) a stal se tak jedním ze dvou postupujících z druhé kategorie na 67. celostátní přehlídku uměleckého přednesu a divadla poezie WOLKRŮV PROSTĚJOV 2024 (11. – 15. 6. 2024). Pepíka Čurdu rovněž vyučuje naše dlouholetá kolegyně, paní Eliška Vobrubová.

 

Všem žákům a žákyním, kteří se účastnili letošních soutěží, i jejich vyučujícím ze srdce gratulujeme, vážíme si jejich úžasného nasazení a práce a přejeme jim do dalšího uměleckého rozvoje hodně sil a dalších úspěchů.

Mgr. Vladimíra Dančevská, zástupkyně ředitele školy pro ZUŠ

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.