Ohlédnutí za zahraničním zájezdem žáků ZŠ Husova do Velké Británie

Mgr. Petr Kozlovský, 23. 9. 2023

V polovině září 2023 se padesát druhostupňových žáků pracoviště ZŠ Husova vydalo na poznávací zájezd do Anglie. Za hranice děti odjely s libereckou cestovní kanceláří Kristof a v doprovodu čtyř učitelů.

Zážitkem pro většinu byla už samotná cesta, protože její část vedla přes Lamanšský průliv. Ten jsme cestou tam překonali na trajektu, při cestě zpět podmořským železničním tunelem.

První den jsme zamířili do města Portsmouth. Prohlédli jsme si historické doky s budovami z 18. století a podívali se do útrob lodi HMS Victory. Poté nás čekala Spinnaker Tower, 170 m vysoká moderní věž ve tvaru lodní plachty. Z vyhlídkové plošiny jsme si užili výhled na celý přístav. Ten jsme si prohlédli také při plavbě lodí.

Většinu druhého dne jsme strávili v přímořském městě Brighton. Prošli jsme se čtvrtí středověkých uliček The Lanes a prohlédli jsme si palác Royal Pavilion. V akváriu Sea Life Centre jsme viděli tisíce podmořských živočichů. Z přístavního mola Palace Pier byl výhled na rozbouřené moře a oblázkovou pláž. Odpolední procházku po křídových útesech Beachy Head nám velmi zkomplikoval vítr, ale právě proto na ni asi nezapomeneme.

Poslední den se naše početná skupina vypravila do Londýna. Prohlídku jsme začali projížďkou lodí po řece Temži. Následná pěší procházka vedla kolem známých míst jako Big Ben, Westminster Abbey nebo Buckinghamský palác. Ze 135 m vysokého London Eye jsme si užili nádherný výhled na celý Londýn. Také jsme se projeli londýnským metrem.

Během pobytu jsme strávili dvě noci v hostitelských rodinách, kde děti mohly nahlédnout do běžného života britské rodiny a vyzkoušely si, jak se dokážou dorozumět anglicky.

Zájezd velmi rychle uběhl, ale všichni se z něj vraceli plni dojmů a zážitků.

Za celou skupinu Mgr. Lenka Richterová, vedoucí zájezdu

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.