Vítání jara ve 4.B

Mgr. Petr Kozlovský, 1. 4. 2019

Předposlední týden v březnu byl pro 4. B plný zážitků. Ve čtvrtek, na první jarní den se všechny děti těšily na poslední hodinu plaveckého výcviku. Po deseti výukových plaveckých lekcích v loňském roce absolvovali všichni čtvrťáci  dalších 10 hodin, kde si zdokonalili hlavně plavecký styl prsa a letos přibyly další plavecké styly, kraul a znak. Děti se ale vždy nejvíce těšily na skákání šipek a závěrečný pobyt ve vířivce. Všechny děti zvládly uplavat 100m, kde si vystřídaly naučené plavecké styly a získaly svoje mokré vysvědčení.

Hned druhý den v pátek, jsme se vypravili do Bílého Potoka do Jizerskohorského technického muzea, kam nás pozvala a také provázela naše paní asistentka Míša Šerclová. Prohlídka začala u starých hodin tzv. „píchaček“, kde si všichni děti odpíchly příchod i odchod do areálu, tak jako se to dříve dělávalo v továrnách. No a pak už jsme chodili a obdivovali velké parní kotle, podtlakovou komoru pro výcvik pilotů, obrněný transportér, jednomotorové letadlo tzv. Čmelák, šicí stroje značky Lada, Minerva a Singer. Největším lákadlem pro všechny byl trenažér pro piloty TL-29 Delfín, ten jsme si vyzkoušeli všichni. Dvě hodiny rychle uběhly, ale krásný slunný den zdaleka pro nás nekončil.

Odpoledne v 17 hod jsme se znovu sešli před školou, neboť se nám konečně splnilo spaní ve škole. Paní učitelka měla pro nás překvapení, které jsme si museli v přesmyčkách vyluštit a zjistit tak, kam půjdeme na večerní výpravu. Podle ukrytých slov Albrecht z Valdštejna, Kateřina z Redernů a Clam – Gallasové jsme vykřikli: „zámek“. Před zámkem nás přivítala paní Pavlíková a řekla nám, že na zámku probíhají poslední přípravy před zahájením sezóny, tak nás provedla pouze zámeckou černou kuchyní a celým nádvořím. Dozvěděli jsme se od ní spoustu informací. Když jsme se loučili, z nenadání zhaslo světlo a to samozřejmě některé děti vylekalo. Kluci hned začali strašit holky, že je to duch Kateřiny, ale při tom se někteří báli víc než holky. My jsme se tak pro letošní sezónu stali prvními návštěvníky.

No a pak už jsme uháněli zpátky do školy, protože nás čekali různé hry, vybíjená, ale hlavně spaní v naši nově zrekonstruované tělocvičně. Moc jsme si to užili a už se těšíme na další společné zážitky a hlavně na školu v přírodě v Kořenově, která nás čeká druhý týden v květnu.

zapsala Mgr. Milada Procházková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.