JUDO: Z Jablonce vezeme tři medaile

admin, 30. 10. 2016

Dne 15. 10. 2016 se judisté trénující na naší základní škole a spadající pod oddíl SK Judo Liberec zúčastnili mládežnických závodů v Jablonci nad Nisou. Mezi naše reprezentanty patřili: Natálie a Quido Farníkovi, Jan a Ondřej Koutníkovi, Pavel Mauer a Nikola Nováková. Bohužel nemohla kvůli nemoci nastoupit jedna z největších nadějí – Natálie Mauerová. Pro většinu reprezentantů to byly první závody, přesto se i oni dokázali prosadit.

Jako první nastoupil k utkáním ve své kategorii Pavel Mauer, do kterého jsme po jeho jarním vítězství z Jičína vkládali velké naděje. Všechny své soupeře dokázal porazit a pouze jediný zápas neukončil před časovým limitem, navíc si také prožil malou premiéru, když jeden ze soubojů rozhodl v ne-waze (tzn. v boji na zemi).

V další kategorii se představila Natálie Farníková, která přijela sbírat své první zkušenosti s ostrými zápasy. Ve své kategorii byla jedinou dívkou, přesto se s chlapci prala velmi statečně a jeden ze zápasů dokázala po bojovném výkonu vyhrát.

Stejný potenciál do budoucna ukázal i Quido Farník. Po povzbuzování své sestry se přesunul na tatami č. 5, aby si i on vyzkoušel atmosféru velkých závodů. Jeho první zápas vůbec nepřipomínal premiéru, když od prvního okamžiku dostával svého soupeře do úzkých a bylo očividné, že z tohoto duelu vzejde vítězně právě Quido. Ještě větší dominanci ukazoval ve svém druhém zápase, kdy se mu podařilo provést dvě bodované techniky. Svého přemožitele nakonec našel až v posledním zápase, a tak si ze svých prvních závodů odvezl krásné stříbro.

První závody čekaly také sourozence Koutníkovy. Nejprve se do závodů zapojil mladší Ondřej, který velmi brzy překonal rozpaky z úvodních zápasů své kategorie a s každým dalším ukazoval pokrok zvýrazňující se doslova minutu po minutě.

Náročnější úloha čekala poslední dva bojovníky Honzu Koutníka a Nikolu Novákovou. Honza se postavil ke svým premiérovým utkáním v kategorii U13 a Nikola dokonce v kategorii U15. V obou kategoriích již narazili na protivníky s mnohem větší zápasovou praxí. Byť Honzu oba zkušení soupeři porazili, obzvláště ve druhém utkání ukázal velké srdce a jeho soupeř se chvílemi skutečně obával o vítězství.

Posledním želízkem v ohni byla Nikola Nováková. Její skupina byla záležitostí klubu SK Judo Liberec, který do této hmotnostní kategorie dodal 3 závodnice. Hned v úvodním utkání ji čekala vynikající a zkušená soupeřka Veronika Česánková. První utkání nabídlo krásnou podívanou, nejdříve předvedla Nikola techniku obodovanou jukem, později se bohužel dostala do problémů na zemi a svůj úvodní boj prohrála. V dalším souboji se postavila proti pozdější vítězce kategorie, dlouho odolávala jejím nástupům, ale nedokázala úspěšně proměnit možnosti kontrovat soupeřku a zápas pro ni skončil prohrou. Ve svém posledním zápase ukázala Nikola velkou houževnatost a dosáhla na vítězství jedním jukem. Tímto vyhraným duelem si také řekla o bronzovou medaili a doplnila Mauerovo zlato a Farníkovo stříbro z Jabloneckých závodů.

Za školu bych chtěl poděkovat za předvedené výkony a hlavně bojovnost.

Petr Sýkora

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.