Přijímací řízení do středních škol – co dělat v případě přijetí a nepřijetí

admin, 19. 4. 2016

Autor: Eva Kotková , KÚ LK
18.4.2016
Výsledky přijímacího řízení oznámí ředitel střední školy v případě přijatých uchazečů zveřejněním seznamu přijatých uchazečů a nepřijatým uchazečům odešle rozhodnutí o nepřijetí v listinné podobě.

Seznam přijatých uchazečů se zveřejňuje pod přiděleným registračním číslem a musí obsahovat výsledek řízení u každého uchazeče. Zveřejňuje se na dobu alespoň 15 dnů, a to na veřejně přístupném místě ve škole a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Zároveň obsahuje také datum zveřejnění a poučení o právních následcích neodevzdání zápisového lístku (při neodevzdání ZL ve stanovené lhůtě zaniká posledním dnem této lhůty právní účinek rozhodnutí o přijetí na danou střední školu). Zveřejněním seznamu se považují rozhodnutí za oznámená a nejsou odesílána v listinné podobě.

K potvrzení úmyslu vzdělávat se ve vybrané střední škole je nutné odevzdat zápisový lístek. Zápisový lístek lze uplatnit pouze jednou. Pravidla pro nakládání se zápisovým lístkem naleznete ZDE.

Nepřijatým uchazečům nebo zákonným zástupcům nezletilých nepřijatých uchazečů odešle ředitel školy ve stanoveném termínu rozhodnutí o nepřijetí. Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání ve stanovené lhůtě 3 pracovních dní od doručení rozhodnutí. Náležitosti odvolání naleznete ZDE. O odvolání rozhoduje ředitel školy, pokud uchazeč splnil podmínky přijímacího řízení a někteří úspěšní uchazeči neodevzdali zápisový lístek, nebo krajský úřad.

K naplnění stavu může ředitel školy vyhlásit další kola přijímacího řízení. Termíny jednotlivých dalších kol včetně termínů pro podání přihlášky a kritérií pro přijetí naleznete na webových stránkách středních škol nebo na www.edulk.cz.

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.