Aquamundi – Voda bez hranic

admin, 18. 5. 2015

Ve dnech 6. a 7. 5. 2015 se žáci sedmého ročníku z pracoviště ZŠ Husova zapojili do přeshraničního česko-německého projektu „Aquamundi – Voda bez hranic“. V průběhu dvou dnů se žáci zabývali tématem vody nejen z přírodovědného, ale i z uměleckého hlediska. Kromě třídy našich žáků se projektových dnů zúčastnila i skupina žáků německých. Česká i německá skupina se rozdělily na dvě poloviny a následně vytvořily dvě skupiny. V každé z nich byla polovina žáků českých a polovina žáků německých. První den odjela první skupina na Jizerku a druhá do Drážďan. Následující den se obě skupiny prostřídaly.

Během projektového dne stráveného na Jizerce se žáci pokusili ztvárnit vodu pomocí kresby, malováním na plátno, ale během společné vycházky ve dvojicích se také seznámili s tamním prostředím a přírodou. Den v Německu strávili žáci v areálu čistírny odpadních vod v Drážďanech. Ve zdejších krásně vybavených laboratořích si vyzkoušeli různé „pokusy s vodou“ – pohyby mořských proudů a jejich vliv na život na zemi, měření množství soli ve vodě různých moří, poznávání minerálních vod jejich ochutnáváním apod. Na závěr byla pro žáky připravena prohlídka historického centra Drážďan.

Během dvou projektových dnů mohli žáci aplikovat znalosti z výuky, ale získat i nové poznatky. Největším přínosem celého projektu byla pro všechny žáky snaha o komunikaci a spolupráci při jednotlivých činnostech i přes jazykovou bariéru. Žáci si mohli procvičit a prověřit své komunikační schopnosti v německém a anglickém jazyce a při společných hrách se naučili i několik cizích slovíček, z nichž se některá možná jinak píší, ale vyslovují velmi podobně. Pro žáky to bude i dobrá motivace k výuce jazyků, neboť zjistili, že nedaleko za našimi hranicemi žijí děti, které baví a zajímá to samé jako je.

Mgr. Michaela Fialová a Mgr. Renáta Hošová, učitelky ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.