Zvyšování motivace žáků ZŠ Frýdlant ke vzdělávání v technických oborech a řemeslech

admin, 16. 12. 2014

logo OPVK ESF Liberecký kraj_barevné

Dům dětí a mládeže, pracoviště Základní školy, Základní umělecké školy a Mateřské školy Frýdlant, zrealizoval od ledna 2012 do prosince 2014 projekt „Zvyšování motivace žáků ZŠ Frýdlant ke vzdělávání v technických oborech a řemeslech“ reg. číslo CZ.1.07/1.1.22/01.0010, zkrácený název „Od řemesla k řemeslu“.

Projekt byl určen hlavně pro žáky 2. stupně ZŠ. Zajímavou formou měl motivovat žáky ke vzdělávání v technických oborech a řemeslech tak, aby mohli svůj zájem postupně prohlubovat. Přitom jsme se zaměřili na spolupráci s řemeslníky a odborníky v technických oborech. Naši žáci postupně získali představu o jednotlivých řemeslech.

Po celou dobu projektu probíhaly 4 klíčové aktivity.

KA 01 to byly 4 Zahajovací akce pro 1. i 2. stupeň ZŠ a 5 Festivalů řemesel pro 2. stupeň ZŠ. Při této aktivitě se žáci seznámili s projektem, s celoprojektovou hrou a jednotlivými oblastmi, na které se projekt zaměřil. Postupně se dozvěděli informace pro práci se dřevem, se sklem, s textilem, ve stavebnictví i ve strojírenství. Setkali se s řemeslníky i si vyzkoušeli některé dovednosti.

V rámci KA 02 se uskutečnilo 9 celodenních sobotních exkurzí a 14 odpoledních workshopů pro žáky 2. stupně ZŠ. V rámci exkurzí žáci navštívili různé provozy a odborné střední školy. Na workshopech si vyzkoušeli tkaní, šití na šicích strojích, zpracování dřeva, skla i sestavování elektrických obvodů. Výsledkem jejich práce byla ptačí budka, povlak na polštář, utkaná dečka, skleněný šperk, dřevěné vitráže nebo plstěné módní doplňky.

Do KA 03 patřilo 7 tvořivých dílen pro žáky 1. stupně ZŠ a 3 závěrečné akce pro vítěze celoprojektové hry. Tvořivé dílny byly ukázkou workshopů. Žáci 2. stupně ZŠ pomáhali mladším žákům vyrobit si drobné předměty, například ze skla, dřeva, látek nebo ovčí vlny. Závěrečné akce byly vždy na konci školního roku a měly žáky seznámit s úspěšnými osobnostmi v technických oborech.

KA 04 podpořila celkem 8 skupin žáků ve 4 volitelných předmětech a to: Základy strojních konstrukcí, Pracovně technické činnosti, Základy šití a Kreativní dílna.

Do projektu se zapojilo 1 200 žáků, z toho někteří žáci několikrát.

KA 01 byla pro 4180 žáků, KA 02 pro 529 žáků, KA 03 pro 607 žáků a KA 04 pro 156 žáků. Celkem klíčové aktivity byly připraveny pro 5 472 žáků.

Vlastní projekt je u konce, ale získané zkušenosti a dovednosti z jednotlivých aktivit budeme moci využívat i v následujících letech.

 

                                                                           Manažer projektu Marcela Fialová

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.