Přehlídka výtvarných oborů základních uměleckých škol

admin, 4. 11. 2014

Na jaře letošního roku hostil Frýdlant výstavu výtvarných prací Oči dokořán, která proběhla v prostorách výstavní síně frýdlantské radnice a Špitálku.

Tato výstava byla součástí tradiční soutěžní přehlídky výtvarných oborů ZUŠ s bezmála třicetiletou tradicí. Přehlídka je koncipována jako trienále, jednou za tři roky vyhlašovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Nejprve probíhá na úrovni krajských kol – každý kraj uspořádá svoji přehlídku a výstavu, odborná porota vybere nejlepší práce a projekty, které dále reprezentují kraj v ústředním kole. Zpravidla postoupí méně než polovina prací.

 

Ústřední kolo již několik let probíhá na přelomu září a října ve Šternberku u Olomouce. Práce, které postoupily z krajských kol v celé republice, hodnotí národní porota složená z výtvarných pedagogů „krajánků“, tedy z členů krajských uměleckých rad a zástupců odborné veřejnosti (zpravidla významných odborníků působících v akademické sféře). Letos porota hodnotila práci 422 učitelů z 234 škol, více než 400 výtvarných projektů a přes 500 jednotlivých prací. Hodnotila se nejen výtvarná úroveň prací, ale především metodická práce pedagoga. Porota do ústředního kola vybere opět zhruba polovinu přihlášených prací, ať už jednotlivosti či výtvarné řady a projekty, které jsou pak vystaveny v bývalém augustiniánském klášteře 13 sálech a přilehlých chodbách a po celý následující rok přístupny veřejnosti.

 

A jak dopadla frýdlantská „zuška“?

 

V Libereckém kraji, který je krajem nejmenším, je 19 základních uměleckých škol. Přehlídky se  zúčastnilo 14 škol a dvě pobočky (Pobočka liberecké školy v Chrastavě a pobočka mimoňské školy ve Stráži pod Ralskem), představeno bylo 21 řad a projektů, 31 jednotlivých prací. Do ústředního kola postoupilo 9 kolekcí (projektů a řad) a tři jednotlivé práce od 14ti pedagogů.

V ústředním kole pak porota pro národní prezentaci z našeho kraje vybrala následující:

ZUŠ LIBEREC, pobočka CHRASTAVA

Výtvarná řada KRAJINA INSPIRATIVNÍ, žáci 5 – 14 let, uč. Iva Vykypělová

ZUŠ FRÝDLANT

Jednotlivé práce KOUKÁTKO, žáci 5 – 18 let, uč. Iva Vykypělová

Výtvarná řada KRAJKOVÍ, žáci 5 – 17 let, uč. Iva Vykypělová

 

ZUŠ JABLONEC NAD NISOU

Výtvarná řada HLADINA, žáci 10 – 15 let, uč. Ingrid Kostřicová

 

ZUŠ ČESKÁ LÍPA

Jednotlivé práce MOCHYNĚ, žáci 13 – 16 let, uč. Kamila Nešporová

 

ZUŠ JILEMNICE

Výtvarná řada VM, VLÁKNA, žáci 6 – 15 let, uč. Marcela Antošová, Daniela Bucharová, Jana Hauková

 

 

Do Šternberka na výstavu toho nejlepšího z celé naší země srdečně zvu!

 

Iva Vykypělová, učitelka VO ZUŠ

Krajkovi 2 Krajkovi 3 Krajkovi 4 Krajkovi Logo Oci_dokoran_A4 Sternberk instalace vernisaz Frydlant

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.