Školní psycholog

admin, 28. 8. 2013

Vážení rodiče, milí žáci,

v letošním školním roce budete mít nově možnost využít služeb školního psychologa. Tato služba byla ve škole vytvořena proto, aby dětem usnadnila cestu školním životem. Jsem k dispozici také rodičům a učitelům – v případě potřeby mohu poskytnout poradenství v otázkách výchovy a vzdělávání.

Mým úkolem a přáním je napomáhat tomu, aby všichni, kdo školu navštěvují, se v ní cítili bezpečně a byli v ní spokojeni. Školní psycholog je mediátorem vztahů. Je zde pro žáky, stejně tak pro učitele a pro rodiče, kteří jsou potřební při řešení problémů ve škole. V případě jakýchkoli dotazů, podnětů, nejasností, využijte můj telefon nebo mail a domluvte si schůzku. Budu ráda, když se na mě obrátíte.

Dětimohou školního psychologa vyhledat, když mají problémy s učením, neví, jak se učit, mají potíže se soustředěním, mají strach ze zkoušení, trápí je tréma, necítí se dobře ve třídě, nerozumí si se spolužáky, jsou často kárány za chování nebo prožijí nějakou traumatizující situaci (rozvod rodičů, autonehoda, úmrtí v rodině apod.). Starší žáci se pak mohou s psychologem poradit o výběru vhodné střední školy vzhledem k jejich nadání i osobnostním předpokladům.

Rodiče mohou se školním psychologem konzultovat otázky vhodného vedení dítěte – výchovné či kázeňské obtíže a problémy, způsoby správné přípravy na výuku, či další výukové potíže i rodinné problémy.

Školní psycholog úzce spolupracuje s pedagogy, pomáhá jim řešit výchovné a výukové potíže žáků, zlepšit atmosféru ve třídě, spolupracuje na prevenci negativních jevů (šikana, záškoláctví…) a pomáhá řešit již vzniklé problémy.

Ke školnímu psychologovi se děti dostávají na doporučení učitele, na žádost rodičů i na základě vlastního přání.  Psycholog pracuje s jednotlivými dětmi, ale také třídními kolektivy.

Na začátku školního roku rodiče dostávají k podpisu Generální písemný souhlas rodičů s činností školního psychologa na škole. K individuální systematické práci s dítětem, ke skupinové dlouhodobé práci nebo k psychodiagnostice je nutný Individuální písemný souhlas rodičů či zákonných zástupců. Tento souhlas rodiče podepisují až v případě, že vznikne potřeba systematické práce s dítětem.

Konzultace jsou samozřejmě důvěrné, já sama jsem vázána mlčenlivostí a Etickým kodexem práce školních psychologů.

S veškerými osobními údaji je nakládáno v souladu se zákonem č.101/2000 Sb.
O ochraně osobních údajů.

Služby školního psychologa jsou bezplatné.

V průběhu týdne se budu střídat se speciální pedagožkou Mgr. Martinou Holickou na budovách Purkyňova a Husova.

Purkyňova                                                         Husova

2. patro na konci chodby vlevo                                             1. Patro, v chodbě vlevo od kanceláře

od schodiště                                                                          zástupkyně ředitele

 

Úterý              8:00 – 16:00                                       Pondělí           8:00 – 16:00

Čtvrtek           8:00 – 16:00                                       Středa             8:00 – 17:00

                                                                                  Pátek               8:00 – 10:00

 

V případě krizových situací se samozřejmě pokusím být k dispozici kdykoliv, v ostatních případech ale prosím o předchozí domluvení schůzky.

E-mail:           johana.vonostranska@zsazusfrydlant.cz

Tel.:                732685459          

Těším se na shledanou při vzájemné spolupráci

Mgr. Johana Vonostránská

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.