MŠ Jiráskova – I nejmenší školka může být světová!

Mgr. Petr Kozlovský, 14. 2. 2023

Naše mateřská škola je od října loňského roku v kontaktu s mateřskou školou v malé obci Entre Deux Guiers ve Francii. Tato vesnička se nachází v jihovýchodní části Francie v regionu Rhone-Alpes, který je pojmenovaný po řece Rhôně a po Alpách a žije zde přibližně 2000 obyvatel. S paní učitelkou Isabelle Degiovanni, která vede třídu předškolních dětí, jsem se seznámila v Reykjavíku, v hlavním městě Islandu.

Od 9. do 15. října 2022 se zde v rámci projektu Erasmus + uskutečnily vzdělávací semináře pro pedagogy, kterých se zúčastnilo více než 100 učitelů ze 14 evropských zemí. Měli jsme jedinečnou možnost navštívit islandské školy, dozvědět se mnoho zajímavých informací o zdejším školském vzdělávacím systému, historii země a na vlastní oči vidět podivuhodnou islandskou přírodu. Strávili jsme společně sedm dní, ve kterých jsme také navázali nová přátelství a slíbili si, že i po příjezdu domů zůstaneme v kontaktu.

Po návratu do Frýdlantu jsem dětem ze své školky vyprávěla o nových kamarádech z Francie, se kterými si budeme psát a vzájemně posílat fotografie, obrázky a jednou si určitě také zavoláme a na dálku se s nimi pozdravíme. Poslali jsme tedy foto naší třídy a čekali na odpověď. Obratem nám přišel dopis s fotografiemi, kde nám paní učitelka Isabelle psala, že v její třídě je 24 dětí ve věku 5-6 let a připojila mapu Francie s informací, kde přesně se Entre Deux Guiers nachází.

V dalším dopise, který nám nedávno přišel, byly moc pěkné obrázky a novoroční přáníčka. Nakreslili jsme tedy pro naše francouzské kamarády zimní obrázky, přidali pohlednici Frýdlantu a budeme se těšit na odpověď. Naše mateřská škola je svojí velikostí nejmenší ve Frýdlantu, a přesto se o ní dozvěděly děti až v daleké Francii. Můžeme tedy na závěr hrdě napsat, že i ta nejmenší školka může být svým způsobem světová.

Za děti a zaměstnance MŠ Jiráskova

Michaela Fiedlerová, DiS.

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.