Žáci frýdlantské ZŠ navštívili Znalostní centrum v polském Boleslawieci

Mgr. Petr Kozlovský, 16. 12. 2021

V úterý 9. listopadu, v pátek 12. listopadu a ve čtvrtek 25. listopadu  2021 se vybraní žáci 7. až 9. ročníku naší školy zúčastnili návštěvy Znalostního centra městské knihovny v polském městě Boleslawiec. Součástí návštěvy byly připravené workshopy zaměřené na recyklaci papíru. Žáci si ve skupinách vyzkoušeli, jak ze starého papíru a dalších přísad vyrobit papír nový. Bylo vidět, jak pracovali se zaujetím.

Následovala prohlídka Znalostního centra, kde si žáci v rámci výstavy „Poznávejte, objevujte sebe a své okolí“ vyzkoušeli a prohlédli různá zařízení související s fyzikou a biologií. Vyráběli energii vlastním přičiněním – šlapáním na kole. Zabavili se přemýšlením nad mnoha hlavolamy, zjistili, jakou sílu má vichřice, uragán, nebo mírný větřík…

Město Boleslawiec je proslulé výrobou keramiky, nemohla tedy chybět návštěva zdejšího muzea keramiky. Tady se žáci na chvíli stali návrháři keramiky. Všechny tři exkurze byly velmi poutavé a naši žáci hodnotili účast pozitivně.

Exkurze byly realizovány v rámci polsko-českého projektu „Centrum znalostí – znalosti a technologie bez bariér“, který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj a fondů státního rozpočtu prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Mgr. Dana Málková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.