Prosinec v MŠ Bělíkova

Mgr. Petr Kozlovský, 2. 1. 2020

Čerti či Vánoce?…nejkrásnější období pro naše dětičky.

Prosinec je pro děti jeden z nejčarovnějších měsíců v roce a pro nás jeden z nejnáročnějších, ale dětská radost nám to vynahradí. Je to měsíc čertů, andělů, Mikuláše a v neposlední řadě Ježíška. Děti zažijí pocit strachu při příchodu čerta s Mikulášem a anděla a pocit radosti a překvapení o Vánocích.

Tento měsíc jsme zahájili hned 1. prosince, a to rozsvěcením vánočního stromečku. Děti zpívaly vánoční písničky u radnice a v 17 hodin se letos poprvé rozsvítil vánoční stromeček, který nám připomíná, že se blíží Vánoce a zdobí nám náměstí.

Naše první prosincová procházka vedla na náměstí k vánočními stromečku, dětem se moc líbil.

Již 5. prosince byla pro děti ve školce připravena mikulášská besídka, kterou pro nás připravili deváťáci. Letos k nám přišel krásný čert, ne nijak strašidelný, ale hezky nalíčený. Samozřejmě nechyběl ani Mikuláš s andělem, kteří čerta mírnili. Odvážnější děti se nebály čertovi přiznat ke svým lumpárnám. Nakonec děti zazpívaly písničku a dostaly od Mikuláše zaslouženou odměnu.

I v chladném období se může sportovat, a proto s dětmi chodíme každý pátek na zimní stadion bruslit. Člověk by nevěřil, jak jsou šikovné. Občas se stane, že někdo upadne, ale obejde se bez slziček. Pokroky dělají každou návštěvu, že se ani nestačíme divit.

A teď zpátky k Vánocům… S Vánoci jsou spojené různé tradice a zvyky, jako je například pečení cukroví. Paní učitelky s dětmi v MŠ pekly perníčky, nejprve si děti zkusily vyválet těsto a vykrájet různé tvary, poté nám paní kuchařky perníčky upekly a už zbývalo pouze zdobení a i to děti s přehledem zvládly.

V předvánočním čase jsme se šly kouknout i na zámek, kde byla i výstava betlémů. Děti se mohly dozvědět, jak se žilo za dávných časů a i na to, co dostávaly děti dříve pod stromeček.

Samozřejmě nesmí chybět ani vánoční besídka pro rodiče a nejbližší. Paní učitelky s dětmi jsme natrénovaly kratší pásmo písniček a básniček. I přesto, že bylo z důvodu nemoci na besídce málo dětí, moc se jim to povedlo. Při nacvičování děti zvládaly dělat i hlouposti, ale když přišli maminky, tatínkové, babičky a dědečkové, byly jako vyměněné. Po besídce následoval vánoční jarmark, kde si rodiče mohli koupit např. vánoční svícny, ozdoby na stromeček, perníčky a jiné vánoční dekorace.

Náš společně strávený rok byl zakončen třídní vánoční besídkou, kde na děti čekaly pod stromečkem vánoční dárky. Děti mají ve školce zase o něco málo hraček více, s kterými si mohou hrát.

Na závěr přejeme všem všechno nejlepší v novém roce.

Kolektiv učitelek MŠ Bělíkova

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.