Prosinec v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 29. 12. 2019

„Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé. Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí, šťastné a veselé…“

Rok se s rokem sešel a opět k nám zavítal ten sváteční čas, na který se všichni těší. Pečeme cukroví, zdobíme si svá obydlí světýlky a s úsměvem přihlížíme na nedočkavost a radost v očích dětí, které se nemohou dočkat příchodu Ježíška.

I u nás v MŠ Jiráskova jsme trávili čas oslavou svátků. Nejprve k nám 5. 12. dorazila pohádka. A to ne jen tak ledajaká. Někdo by řekl kouzelná, někdo zase popletená. Je však pravdou, že v jedné pohádce se potkaly pohádky rovnou tři: O kohoutkovi a slepičce, O Jeníčkovi a Mařence a  O červeném klubíčku.

Ještě ten den nás navštívili čerti. Ale my tu nemáme jenom samé zlobivce, spíš naopak, přišel s nimi i Mikuláš a hodní andílkové. A protože se jim u nás tolik líbilo, přišli nás navštívit i na Mikulášské besídky, kde děti vystupovaly pro své rodiče. Mikulášovi se besídky, které se konaly 5. a 6. 12., natolik líbily, že každému z dětí donesl i krásný balíček.

Nesmíme rovněž zapomenout na Medovou snídani, která u nás proběhla v prvním prosincovém týdnu. Kromě tradiční snídaně (chléb s medem), přednášky o životě včel a hry „Na pilné včelky“ jsme odlévali vánoční ozdoby z včelího vosku a byl to pro nás velký zážitek. Domů si každý opatrně nesl tu svoji, aby se mu nerozbila.

  1. 12. proběhla další lekce Malé technické univerzity a to na téma Stavitel věží. Děti opět s nadšením objevovaly nové metody stavby, které jistě dále využijí ve svých hrách.
  2. 12. na nás v MŠ čekalo překvapení ve formě dvou vánočních stromků. Jeden do třídy Ježků a druhý do třídy Ptáčat. Obě třídy se s neutuchající radostí samozřejmě pustily do zdobení těchto krasavců. Celou atmosféru nám dotvořil poslech (a i vlastní zpěv) vánočních koled).

CINK, CINK, CILILINK! Přiletěl k nám Ježíšek. Jistě ho napadlo, že o Štědrém dnu v MŠ žádné děti nebudou a tak k nám přišel již 17. prosince. Tolik dárečků pod stromečkem, tolik dobrého cukroví od maminek a zpěv koled…

„Půjdem spolu do Betléma, důůdlaj, důůdlaj, důůůdlajdááá….“ A protože ho nemáme daleko, tak i my chodíme každý rok navštívit frýdlantský betlém. Připomenout si, jak to všechno kdysi bylo. Kde se nám ten malý Ježíšek narodil a kdo zvěstoval jeho příchod… To vše si děti v betlémě připomněly. Zastavili jsme se také u betléma na nádvoří frýdlantské radnice a viděli jsme i betlém u Bowlingu, který je sestaven z kuželek a bowlingových koulí.

V tento čas však nezapomínáme ani na ty, kteří jsou sami. My na ně myslíme každým rokem a letošní rok nebyl výjimkou. A tak se děti ze třídy Ježků 19. 12. vydaly do Domova seniorů U Spasitele. Babičkám a dědečkům zazpívaly a každého obdarovaly papírovým vánočním zvonečkem a plyšákem. Děti za svůj zpěv dostaly sladké balíčky a každý si mohl odnést háčkovaný dáreček dle svého výběru. Na závěr jsme si všichni společně zazpívali „Štědrý večer nastal“.

Poslední, na koho bychom neměli zapomenout, jsou lesní zvířátka. Ta to mají v zimě velice těžké. A i ona si zaslouží trochu lásky a pozornosti. Proto jsme se chtěli 21. 12. vydat k blízkému krmelci, kde bychom zvířátkům také ozdobili vánoční stromeček. A čím? Nebojte se, vánočními ozdobami ne…  Přece mrkvičkami, jablíčky, žaludy a senem. Avšak počasí nám nepřeje. Proto se zdobení stromečku přesouvá na leden, kdy se budeme o zvířátcích v zimě učit a už teď se těšíme na besedu s myslivcem p. Erbanem a spoustu dalších akcí, které nás v novém roce ve školce čekají.

Přejeme i vám příjemně strávený vánoční čas, plný klidu a pohody. A po Novém roce se na vás zase moc těší celý tým MŠ Jiráskova.

Za MŠ Jiráskova napsala Mgr. Jana Slejšková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.