Ohlédnutí za sobotním pochodem pro frýdlantských školách

Mgr. Petr Kozlovský, 25. 10. 2019

Sobotní pochod propojil všechny školy ve Frýdlantě

Pochod Po stopách škol ve Frýdlantě, který proběhl v sobotu 19. října, přilákal na start do budovy Střední školy hospodářské a lesnické v Zámecké ulici 168 platících pochodujících. Ve skutečnosti se procházky, kterou realizovala ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant ve spolupráci se Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant, Gymnáziem Frýdlant a Základní školou speciální Frýdlant, zúčastnilo mnohem více lidí, startovní kartu kupovali dospělí hlavně dětem…

Na trase byla připomenuta historie 12ti školních budov a reprezentovalo je i plnění 12ti úkolů, takže v Zámecké ulici děti odhadovaly, kolik váží živá (vystavená) koza, na učilišti v Bělíkově ulici si zajezdily na zahradním traktůrku, v ZŠ v Bělíkově ulici vymalovávaly omalovánku v autentické staré školní lavici. ZŠ speciální připravila úkoly nazvané „handicapy“ – děti zde poznávaly předměty se zavázanýma očima či mohly vyzkoušet slalom na vozíku pro tělesně postižené, novou přírodovědnou učebnu v ZŠ v Husově ulici zase symbolizovaly úžasné fyzikální pokusy paní učitelky Stankové. Kráva Agnes, kterou bylo možné podojit, byla připravena v budově bývalé mlékárenské školy, v městském parku u kostela stavěly děti ze stavebnice novou dívčí měšťanku místo té, která byla v roce 1945 vybombardována a na konci parku ve stanovišti Základní umělecké školy mohly zahrát na hudební nástroje či vyťukat písničku podle zadaných čísel. V Purkyňově ulici se veřejnosti otevřely dílny a byla připravena kladívka a hřebíky, na gymnáziu zase čekaly úkoly zaměřené na paměť a rozpoznávání správných školních pomůcek. V DDM pochodující potrápily chůdy a nakonec, po vyšlapaném kopci ve Strmé ulici těsně před cílem na rozhledně musely děti vyšplhat na štaflích ke zvonečku a zazvonit podobně, jako se kdysi zvonilo ve zvonici školy v Jaklově Údolí.

V cíli na děti čekala sladká odměna a slosování sponzory darovaných vstupenek do zábavních center, dospělí si mohli užít uzenku opečenou na ohni a odnášeli si vstupenku na zámek Staré Hrady.

Počasí akci přálo a všechny organizátory potěšila částka (z vybraného vstupného) pro podporu stavby školy někde, kde žádnou takovou, jaké mají k dispozici Frýdlantští, ještě nemají – 3360 Kč.

Akce by nemohla vzniknout bez pomoci spousty „dobrých duší“ – a tak je třeba poděkovat Městskému muzeu Frýdlant za poskytnuté materiály, panu Krausemu za články z německých novin, mapujících historii školních budov, panu profesoru Antošovi za poskytnuté historické pohlednice, štědrým sponzorům, kteří vykouzlili radostné dětské úsměvy a naplnili po náročném výstupu k rozhledně hladová bříška, všem, kteří při akci pomáhali a nakonec především všem těm, kteří pomohli zachránit „fotoreportáž“ z akce!

Moc děkujeme!

Za organizátory Mgr. Bc. Lucie Zralá

PS: Maminka hocha, který na pochodu ztratil baťůžek se svačinou, nechť volá na mobil 607844591.

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.