Září v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 8. 10. 2019

A už je tu nový školní rok.

Prázdniny utečou vždy stejně…prostě jako voda…a jak je to v jedné dětské básničce, kterou jsme se hned první týden naučili..po prázdninách, kluci, holky, spěchejte do naší školky…aby ne, vše už bylo připraveno pro nové malé předškoláčky zásluhou paní učitelek a p. uklízeček. Nejen třídy, hračky, ale i připravovaný program akcí a aktivit na září.

Tradiční zářijová akce na náměstí s policií a záchranáři IZS, které jsme se opět rádi zú­častnili, se předškolákům moc líbila. Také praktikanta Eliška u nás byla. Stejně jako minulý rok opět děti potěšila svým minikon­certíkem na všechny nástroje, které ovládá – flétnu, klarinet, kytaru, ukulele a saxofon. Děti byly nadšené a s vervou napodobovaly hru na některé nástroje.

Počasí nás celý měsíc lákalo na delší procházky do frýdlantské přírody, které děti milují. Hlavně do lesa a starého sadu, kde je stále co objevovat a pozorovat.Vyrazili jsme i s košíkem na houby, sbírali jsme jablíčka a lískové oříšky, švestky, přírodniny, odkvetlé rost­linky, bukvice, šišky, šípky…prostě, znáte děti…

Také jsme využili pozvání na Výstavu ovoce a zeleniny frýdlantských zahrádkářů a byli se podívat v jejich kolonii. Děti obdivovaly různé druhy brambor, papriček, ale i jiné zeleniny a ovoce, s kterým se běžně nesetkají.

„To jsou paní učitelko obrovský zelený okurky, co?“ vykřikuje Matěj při pohledu na hromádku přerostlých cuket. ,,A tady koukejte, to jsou asi starý černý ředkvičky!“ komen­tuje pár kusů červené řepy Anička… Vyrobili jsme pro zahrádkáře i tradičně dárek v podobě velké sklenice s balíčkovým kompo­tem. Ovšem, protože je papírový, pověsí si ho jistě opět do své klubovny.

Září, září, slunce září, podzim máme v kalendáři…s písničkou vyrazila třída starších dětí – Ježečků, na frýdlantskou rozhlednu. Naplánovali jsme totiž opět pěknou akci ,,Vítání podzimu a rozloučení s létem.“ Po cestě děti plnily úkoly a kvízy, spojené s přírodou. Cestu jsme si společně moc užili a ještě jsme přinesli do školky batůžek plný přírodnin a šípků.

Mladší děti měly ze třídy Ptáčat měly připravený program na školní zahradě. Hledaly poklad Sluneční víly, která jim na zahradě nechala své stopy – malá sluníčka s úkoly, které musely splnit, a poté mohly hledat její poklad. Děti pak nadšeně o cestě za pokladem vyprávěly odpoledne svým rodičům…

Veškeré nasbírané přírodniny jsme jaksepatří využili na Tvořivém podzimním odpoledni rodičů a dětí. Děti zejména s maminkami vyráběly slaměné podzimní věnce a závěsy. Ve třídě to vonělo barvami afrikánů, hortenzií, šípků, žaludů a kaštánků, bukvic, jeřabin, červených mochyní, kousky barevných dýní…rozcházeli jsme se domů až navečer s krásnými výrobky a s úsměvy na tvářích.

 

Za MŠ Jiráskova

Bc. Jaroslava Ježková

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.