Naše škola si připomíná 100 let od založení první české školy ve Frýdlantu

Mgr. Petr Kozlovský, 16. 9. 2019

V těchto dnech si připomínáme 100 let od zřízení prvních dvou tříd české obecné školy (tehdy ještě v prostorách německé měšťanky, dnes OP ZŠ Husova) ve Frýdlantu.

Jejich vznik je bezprostředně spjat s úsilím větrovského železničáře Václava Bělíka, po němž je dnes pojmenována ulice, ve které sídlí budova ZŠ, tzv „Bělíkovka“ – první česká škola (myšleno budova) ve Frýdlantě.

Výročí českého školství odstartovalo otevření Památníku české školy ve Větrově Dlouhé ulici č. 107. Na tuto akci pozval pan Maršálek, hlavní organizátor, příbuzné a potomky pana Bělíka, které vypátral. Sjelo se jich celkem 14, někteří se dokonce osobně vůbec neznali. Ještě před otevřením Památníku projevili „Bělíkovi“ přání podívat se do školy, která je spjata se jménem jejich předka, Václava Bělíka. Prohlédli si interiér historické budovy a vyslechli plány, které jsou pro tuto budovu do budoucna uvažovány. Společně se také vyfotografovali u nástěnky, která výročí připomíná.

Samotný Památník české školy je v drobném selském stavení z přelomu 18.-19. století, kde se po roce 1911 scházeli čeští řemeslníci a většinou železničáři. Návštěvníky vernisáže zde vítal chlebem a solí Vlastenecký dobročinný spolek baráčníků z Větrova. Mezi sedmdesátkou hostů byl i ředitel Mgr. Bc. Petr Kozlovský a bývalí ředitelé frýdlantských škol, učitelé a žáci. K nejváženějším patřily učitelka Marie Bártlová (Hnátnická) (93let), a Zdeňka Bělíková (72let), manželka vnuka Václava Bělíka.

Expozice památníku je velmi bohatá, na fotografie, dokumenty, používané školní pomůcky i výrobky dětí ze školních dílen. Najdeme zde i velmi pozoruhodné artefakty, jako např. 15 slabikářů, českých i zahraničních, učebnici, kterou napsal poslední předválečný a první poválečný ředitel české školy L.A.Vodák, knížku s věnováním Otakara Kodeše…Určitě tedy stojí za vidění!

Naše škola se chce k tak významnému výročí také připojit. Již ve čtvrtek 12. září 2019 navštívil pan Maršálek budovu ZŠ v Bělíkově ulici a místním žákům vypravoval o historii staré budovy i o tom, kdo to ten Bělík vlastně byl.

V sobotu 19. října října by měl proběhnout pochod „Po stopách škol ve Frýdlantě“ a 8. – 9. listopadu 2019 proběhnout sportovní akce, která zavzpomíná a připomene dalšího frýdlantského učitele, Jaromíra Mráze – 24 hodinový běh v prostoru „Bělíkovky“. Plánujeme i výtvarnou soutěž pro žáky a další drobné akce, které si stoleté výročí jistě zaslouží.

Mgr. Bc. Lucie Zralá

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.