Návštěva našich žáků v Senátu Parlamentu ČR

Mgr. Petr Kozlovský, 18. 4. 2019

V pátek 12. dubna jsme spolu s výběrem žáků ze všech tříd osmého ročníku navštívili na pozvání pana senátora Michaela Canova Senát Parlamentu ČR.

Naše návštěva začala prohlídkou pracovny pana senátora v Kolovratském paláci, kde jsou prostory pro pracovny jednotlivých senátorů a kde se také nachází Zelený salonek, ve kterém se 30. září 1938 sešla vláda k projednání zprávy o Mnichovské dohodě. My jsme tu ovšem zasedli k připravenému občerstvení a debatě s panem senátorem

Debatovali jsme o historii senátu, problémech našeho výběžku, školství, ale také třeba o zákazu chovu kožešinových zvířat či registrovaném partnerství.

A pak už došlo na přesun do Valdštejnského paláce, který jsme prošli s báječnou paní průvodkyní. Prohlídka skončila v samotném srdci senátu, Valdštejnské jízdárně, kde senátoři jednají. Žáci se tu převtělili do kůže pana premiéra a jednotlivých senátorů a zasedli na jejich místa.

Prošli si procesem schvalování a připomínkování zákona, argumentovali pro i proti přijetí připraveného návrhu a nakonec o něm hlasovali. Tato část celého dne byla asi nejzajímavější, byli jsme všichni překvapení náročností a „škrobeností“ postupu při schvalovacím procesu.

Odměnou za vykonanou práci nám byl oběd v senátní jídelně, prohlídka senátní zahrady a odjezd domů. Ještě jednou děkujeme panu senátorovi a jeho asistentce paní Dagmar Mastníkové za nezapomenutelný zážitek.

Marcela Krýchová

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.