Březen v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 1. 4. 2019

Copak říká pranostika? Březen – za kamna vlezem!? Ale my ve školce? Kdepak! Jednak žádná taková kamna nemáme a potom: celá jedna třída s 27 dětmi by se ani za žádná kamna nevešla!

A my nejsme žádní lenoši! Celý březen jsme měli napilno. Nejen, že jsme vyráběli svoji vlastní knížku „Co je moje nejmilejší,“ protože březen je tradičně je spojován s Měsícem knihy a měsícem čtenářů, ale měli jsme plno dalších aktivit. Dětem ve třídě Ptáčat se moc líbila technika vymývané klovatiny, kdy malovaly jarní kytičky a bavilo je, že mohou s paní učitelkou obrázky „vykoupat.“

Hned začátkem měsíce jsme se těšili do libereckého Naivního divadla na zbrusu novou pohádku.  Ikdyž se pohádka jmenovala „Vláčky“ a chtěli si ji asi užít hlavně kluci, pohádka nebyla jen pro ně.  Všechny děti obdivovaly loutky zvířátek, pejsků, zejména kulisy nádraží vyrobené z přírodních materiálů a také samotné vláčky, kterým se doopravdy kouřilo z komínků!

Mašinkám se kouřilo z komínků, ano, ale při přípravách tradičního masopustního reje, který každoročně pořádá a organizuje naše školka Jiráskova, se kouřilo ze všech zaměstnanců mateřské školy. Příprava a žehlení převleků, rekvizit, nácvik programu, pečení dobrůtek, zajišťování programu… Všichni jsme měli napilno. Nakonec nás zradilo deštivé počasí! Celý Masopust jsme museli odložit. Děti už měly vybrané masky a sukničkové kroje, koník pro husárka visel v koutě a děti se na něho chodily smutně dívat…Přestože se tradiční Masopust přesunul na jiný termín, nakonec se program na náměstí vydařil a děti si ho náležitě užily.

Hned další týden jsme připravovali rozloučení s paní Zimou a přivítali jsme jaro. Akce Morena je již dlouholetou tradicí, kterou také organizujeme. Přípravy už nebyly tolik náročné. Písničkový program mají všechny školky stejný a postavu Moreny si děti a paní učitelky vyrábějí na každé školce a škole samy.  Zimo, Zimo táhni pryč, nebo na tě vezmu bič!“ recitovaly všechny děti s vervou, aby už bylo teplejší počasí. Vždyť už si chceme hrát na písku a jezdit na koloběžkách! Program na náměstí s písničkami a tancem všech Moran pokračoval na mostě nad řekou, kam jsme společně průvodem došli a děti se už těšily, až se loutky hodí do vody. „ A poplujou  až do Severního moře, že jo, paní učitelko?“ odpovídá si zároveň sám malý Jaroušek…Tak snad už se k nám zima nevrátí…

Koncem měsíce jsme ještě pro děti připravili motivační projektové dopoledne, orientované na dramatizaci pohádek a tanec. Jedna skupinka dětí si dokonce vyzkoušela rytí do skla pomocí speciální brusky gravírovačky. Nejvíce se dětem líbily velké ochranné brýle, se kterými brousily své jméno na skleněné kalíšky. Tuto techniku si pak mohli vyzkoušet i rodiče na rodinném tvoření, které proběhlo odpoledne v prostorách mateřské školy. Děti s rodiči si domů odnášely nejen vyryté skleničky, ale i květináčky ozdobené ubrouskovou technikou a obrázky vytvořené pomocí barevných vosků a horké žehličky- technika se nazývá enkaustika.

V plánovaných dubnových akcích nás ještě čeká návštěva místní knihovny, vycházka do Větrova, kde zkontrolujeme na malé rodinné farmě, jak vyrostla selátka, na která jsme se byli podívat v únoru a spousta dalších, však uvidíte…

Měsíc končí a s ním skončily i návštěvy v solné jeskyni a bruslení, kam jsme velice rádi chodili. Takže brusle jsme pověsili na hřebík a už se budeme těšit na duben a Velikonoce.

 

Za MŠ Jiráskovu napsala Ježková J.

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.