Noc s Andersenem 2019 na ZŠ Bělíkova

Mgr. Petr Kozlovský, 1. 4. 2019

Ve Frýdlantu se k Noci s Andersenem připojila všechna tři pracoviště základní školy. V naší škole ZŠ Bělíkova jsme letos nocovali s knížkami již počtrnácté. Tady se sešlo 41 dětí z 2.A, 4.A, 7.A a 9.A a z kvarty frýdlantského gymnázia. Velké děti přišly hlavně na pomoc paní učitelkám. Jsou to naši bývalí žáci a žákyně, kteří Noc s Andersenem ve škole zažili již několikrát a nechtěli si ji nechat ujít ani letos.

Již tradičně jsme Noc s Andersenem zahajovali u „Pohádkovníku“ před vchodem do školy, který jsme vyzdobili mašličkami a novou visačkou s letošním „Nocovním“ pohledem k 70. výročí nakladatelství Albatros. U Pohádkovníku jsme se sešli i s rodiči spáčů, abychom si připomněli, co je Noc s Andersenem, a aby se děti dozvěděly, co je dneska večer čeká. Letos jsme si pro děti přichystaly zážitkovou hru „Po stopách H. Ch. Andersena“. Také jsme tentokrát spojily síly s paní knihovnicí (Městskou knihovnu máme přímo v budově školy), která pro spáče připravila interaktivní seznámení s knížkami o vynálezci Alvovi a hlavně tajemnou stezku odvahy na půdu nad knihovnou. Rozpustilý knihovnický skřítek Knihomol tam totiž poschovával knížky z knihovny, a tak je děti musely najít.

Při zážitkové hře se děti na 9 stanovištích dozvěděly a na vlastní kůži vyzkoušely něco ze života a z pohádek světoznámého pohádkáře. Jako Andersenova maminka, která pracovala jako pradlena, musely posbírat a složit prádlo, jako Andersenův tatínek – švec zase navlékaly a zavazovaly kožené tkaničky do vysokých kožených bot, a jako malý Andersen vytvářely loutky do loutkového divadla. A jaké pohádky děti prožily na vlastní kůži?  Vyzkoušely si například, jak malou mořskou vílu bolel každý pozemský krok při chůzi po „bolavém“ chodníčku, zapalovaly sirky jako Děvčátko se sirkami, jen po hmatu počítaly hrášky, i když na zkoušku pravosti princezny by jim stačil jen jeden, vypravovaly pohádku o neviditelných šatech hloupého císaře… Na závěr si připomněly podobu H. Ch. Andersena složením jeho podobizny s rozstříhaných dílků.

Po noční tajuplné cestě na půdu za schovanými knížkami, po vypravování o přečtených knížkách a večerníčku – animované pohádce Císařovy nové šaty, se ze spacáků ještě chvilku ozývalo brebentění, které však postupně utichalo, až už bylo slyšet jen pravidelné oddechování.  Za víčky se spáčům určitě honily postavy Andersenových pohádek, ale i zážitky s kamarády, se kterými trávili tu nejpohádkovější noc…

 

Za děti a paní učitelky Mgr. Anna Chvojková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.