Březen v MŠ Sídlištní

Mgr. Petr Kozlovský, 28. 3. 2019

Co jsme zažili v naší školce v měsíci březnu.

Masopust je zase tady. Děti se oblékají do masek kuchtíků, pekařů, uzenářů, kominíků. Tu a tam se mihne i huňatý medvěd nebo babka s nůší.  Za velkého rachotu rachtaček a bubínků se naše školka připojila k dětem z ostatních školek a škol. Průvod se ubíral na náměstí, kde už nás vítal pan starosta v obleku pana lesního. Předal nám povolení k masopustnímu reji. Všichni se radovali, zpívali, tančili. Vše  má ale svůj začátek i konec. Dozpívala se písnička, dokolébal se medvěd a snědl se poslední koláček. Děti se vracely do školky s úsměvem a krásnými zážitky.

Je druhý čtvrtek v měsíci a před námi je „Návštěvní den“. Každý se může rozhodnout pro to, co ho bude bavit. Zahrát si pohádku o Sněhurce, vyrobit si zajíčka z papíru, slepičku, vyzdobit misku a zasít travičku nebo si zasportovat s tygříkem Rychlonožkou.

Naše děti jsou velmi šikovné a tak už podruhé jdou vítat malé občánky. Maminky s miminky v náručí jsou  netrpělivé. Rozezní se slavnostní fanfára a my vcházíme společně s panem starostou do obřadní síně. V krátkém vystoupení se snažíme  potěšit mrňousky i ostatní, kteří se slavnostní chvíle zúčastnili. Následuje potlesk a my odcházíme z obřadní síně s hřejivým pocitem a velkým zážitkem.

„Zimo, zimo, táhni pryč“…. píše se v jedné básničce. Všichni se scházíme  u ZŠ Husova, abychom se rozloučili se  zimou a přivítali jaro. Průvod dětí včele s morenami přichází na náměstí, kde se děti snaží písničkami a básničkami zahnat zimu. Část průvodu vhazuje morenu do řeky Smědé a děti z naší školky došly k ZŠ Purkyňova, kde za jásotu vhodily morenu do Řasnického potoka. Voda ji odnášela, poslední zamávání a s veselou písničkou o jaru se vracíme  zpátky do školky.

Ve středu 27.3. se děti ze třídy opiček  vypravily vlakem do Hejnic do ekologického střediska „Střevlík“. Tam byl připraven program na téma „Teče voda, teče …“. Na návštěvu přišel i vodník Janek. Spolu s ním jsme se dozvídali, jakou podobu může mít voda, jak je důležitá pro náš život a kudy se dostane až  k nám domů. Paní učitelka nám vyprávěla i pohádku o kapičce. A tak už víme, co je to koloběh vody v přírodě. Děti si mohly vyzkoušet, co na hladině plave a co ne. Také jsme se vydali na malou procházku a vodními kukátky hledali vodu v okolí. Na závěr jsme si zahráli pohybovou hru „Na dravé ryby“ a pak už jsme jenom poděkovali za velmi krásný program, rozloučili se písničkou „Holka modrooká“ a pospíchali na vlak, který s námi uháněl zpátky do školky.

Před námi je duben, velikonoční svátky a my se moc těšíme na další společné zážitky.

 

Za  MŠ Sídlištní Novotná Hana

 

dav

dav

dav

dav

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.