Zápis dětí do 1. ročníku základní školy a dny otevřených dveří na pracovištích ZŠ

Mgr. Petr Kozlovský, 19. 2. 2019

 

Vážení rodiče,

níže Vám předkládáme podrobné informace k organizaci a průběhu zápisu dětí k povinné školní docházce pro školní rok 2019/2020. Zápis se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna 2019 od 13:00 do 17:00 hodin na pracovišti základní školy Husova 344, Frýdlant.

Také si Vás dovolujeme pozvat na Dny otevřených dveří na jednotlivých pracovištích základní školy ve Frýdlantu, které se budou konat  v následujících termínech:

Oznámení o zápisu a podrobné informace k zápisu k povinné školní docházce pro školní rok 2019/2020 a pozvánku na Dny otevřených dveří pracovišť základní školy  najdete ke stažení ve formátu .pdf zde:

Oznámení o zápisu do 1. ročníku ZŠ pro školní rok 2019_2020

Pozvánka na Dny otevřených dveří ZŠ březen 2019

Informace k zápisu do 1. ročníku ZŠ pro školní rok 2019_2020

Desatero pro rodiče dětí předškolního věku 2019_2020

Všechny uvedené informace jsou zároveň  zveřejněny na vývěsce školy u pošty a na nástěnkách v budovách jednotlivých pracovišť mateřské školy. Oznámení o zápisu k povinné školní docházce pro školní rok 2019/2020 je rovněž zveřejněno v březnovém čísle Frýdlantského zpravodaje.


INFORMACE K ZÁPISU K POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020

Termín konání:                      čtvrtek 11. dubna 2019

Čas konání:                              od 13:00 do 17:00 hodin

Místo konání:                         Pracoviště ZŠ Husova 344, Frýdlant

Pro koho je zápis určen:    Zápis se týká dětí, které do 31. srpna 2019 dovrší šesti let věku, nebo dětí, kterým byl povolen odklad plnění povinné školní docházky pro školní rok 2018/2019.

S sebou:          rodný list dítěte, občanský průkaz zákonného zástupce, případně další doklady o dítěti – rozhodnutí o odkladu školní docházky, v případě žádosti o odklad povinné školní docházky doporučení školského poradenského zařízení, vyjádření odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Důležité informace:

  1. Dítě nemusí být u zápisu přítomno osobně, ale protože se jedná o slavnostní
    a důležitou událost v životě každého dítěte, jeho účast u zápisu doporučujeme.
  2. K zápisu se dostaví i zákonní zástupci dětí (v případě zájmu i děti), kterým byl udělen odklad povinné školní docházky ve školním roce 2018/2019.
  3. V případě, že u zápisu zastupuje dítě jiná osoba, než jeho zákonný zástupce, musí doložit své oprávnění dítě zastupovat.
  4. U zápisu budou přítomni členové vedení školy, kteří Vám rádi poskytnou radu nebo konzultaci.

 

Průběh zápisu:

  1. Formální část
  1. Motivační část (rozhovor a další činnosti s dítětem)

 

Ve školním roce 2019/2020 Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola, Frýdlant, okres Liberec, příspěvková organizace  otevře tři třídy s celkovým maximálním počtem 84 žáků.

 

Kritéria pro přijetí žáků k základnímu vzdělávání:

Děti, které se zúčastnily zápisu k základnímu vzdělávání pro školní rok 2019/2020, jsou přijímány k základnímu vzdělávání v Základní škole, Základní umělecké škole a  Mateřské škole, Frýdlant, okres Liberec, příspěvkové organizaci (dále jen škola) dle následujících kritérií v pořadí:

  1. Děti s místem trvalého pobytu ve školském obvodu školy; děti umístěné v tomto obvodu ve školském zařízení pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy nebo ve školském zařízení pro preventivně výchovnou péči.
  2. Děti s místem trvalého pobytu mimo spádový obvod školy jsou přijímány do stanoveného počtu míst ve třídách 1. ročníku pro daný školní rok.
    1. Děti se sourozencem, který navštěvuje základní školu, jejíž činnost vykonává ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant.
    2. Ostatní děti

 

Kritéria pro rozdělení žáků přijatých k základnímu vzdělávání na jednotlivá pracoviště základní školy:

  1. Žáci s místem trvalého pobytu ve školském obvodu školy; žáci umístění v tomto obvodu ve školském zařízení pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy nebo ve školském zařízení pro preventivně výchovnou péči.
    1. Žáci se sourozencem navštěvujícím preferované pracoviště ZŠ
    2. Žáci s volbou písma Comenia Script (vyučováno pouze na pracovišti ZŠ Bělíkova)
    3. Ostatní žáci
  1. Žáci s místem trvalého pobytu mimo spádový obvod školy.
    1. Žáci se sourozencem navštěvujícím preferované pracoviště ZŠ
    2. Žáci s volbou písma Comenia Script (vyučováno pouze na pracovišti ZŠ Bělíkova)
    3. Ostatní žáci
  1. Žáci budou na jednotlivá pracoviště ZŠ rozděleni dle výše uvedených kritérií.
  2. Jako první v pořadí budou na jednotlivá pracoviště zařazováni žáci s místem trvalého pobytu ve školském obvodu školy; resp. žáci umístění v tomto obvodu ve školském zařízení pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy nebo ve školském zařízení pro preventivně výchovnou péči. Následně budou podle výše uvedených kritérií na jednotlivá pracoviště rozřazeni žáci s místem trvalého pobytu mimo spádový obvod školy.
  3. V případě, že škola nebude moci vyhovět žákům, kteří splnili stanovená kritéria pro rozdělení žáků na jednotlivá pracoviště ZŠ, bude rozdělení provedeno na základě preferencí jednotlivých pracovišť ZŠ, které uvedou zákonní zástupci dítěte při zápisu. Zákonný zástupce uvádí dvě preferovaná pracoviště ZŠ (1. volba, 2. volba).
  4. Při zařazení žáka na příslušné pracoviště ZŠ bude upřednostněn žák, jehož zákonný zástupce uvedl dané pracoviště ZŠ jako svou první volbu.
  5. V případě, že počet zájemců s první volbou daného pracoviště ZŠ bude převyšovat počet volných míst na daném pracovišti ZŠ, budou následně volná místa obsazena formou losování ze skupiny žáků s 1. volbou.
  6. Žáci, které nebylo možné zařadit na konkrétní pracoviště základní školy ani na základě provedeného losování, budou zařazeni na pracoviště ZŠ s volnými místy v 1. ročníku.
  7. Případné losování proběhne za účasti vedení školy, zástupců Školské rady a zřizovatele.
  8. V případě rozdělení žáků na jednotlivá pracoviště ZŠ formou losování budou termín a místo losování zveřejněny na webových stránkách školy a na vývěsce školy u pošty do 30 dnů od konání zápisu.
  9. Oznámení o zařazení žáka na příslušné pracoviště základní školy bude zasláno zákonným zástupům žáků přijatých k základnímu vzdělávání poštou po skončení procesu rozdělení žáků na jednotlivá pracoviště základní školy.

Na zařazení žáka na konkrétní pracoviště základní školy nevzniká žákovi resp. jeho zákonnému zástupci právní nárok. Rozhodnutí o zařazení žáka na konkrétní pracoviště základní školy je plně v kompetenci ředitele školy, který bude při rozdělování žáků postupovat podle výše uvedených kritérií pro rozdělení žáků přijatých k základnímu vzdělávání na jednotlivá pracoviště základní školy. Proti rozhodnutí o umístění žáka na konkrétní pracoviště základní školy není možné podat odvolání.

 

Způsob oznámení rozhodnutí o přijetí/nepřijetí dítěte k základnímu vzdělávání:

 

V případě jakýchkoliv dotazů k organizaci a průběhu zápisu k povinné školní docházce se můžete obracet na ředitele školy – tel. 482 312 197, e-mail: petr.kozlovsky@zsazusfrydlant.cz

Ve Frýdlantu 19. 2. 2019

 

Mgr. Bc. Petr Kozlovský

Ředitel školy

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.