Prosinec v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 28. 12. 2018

A máme za sebou nejhezčí měsíc v roce – prosinec. Měsíc plný krásných dekorací, příjemné hudby, libých vůní a chutí. Sama se však tato atmosféra neudělá. Ani my jsme v naší MŠ nezaháleli.

Hned na začátku měsíce jsme se zúčastnili krásné akce města při rozsvěcení vánočního stromku, kde jsme vystoupili s několika vánočními básněmi
a písněmi. A i když nám do zpěvu foukal nepříjemný vítr, velice jsme si celou atmosféru užili.

A protože začínal adventní čas, tak nesmělo chybět ani adventní tvoření s rodiči. Jako tradičně jsme s dětmi a rodiči vyráběli adventní věnec. Účast byla hojná a výtvory úchvatné. Nejvíce jsme obdivovali pilnou práci tatínků.

„Mik miku, mik, miku, Mikuláš, přišel s čertem na koláč….“  A opravdu k nám přišel. A nebyl sám. Vzal s sebou dva čerty jednu čertici a tři andílky
A i když bychom nějaké ty „zlobílky“ u nás našli, nikoho si čerti neodnesli. Vždyť bychom je ani nedali…! Děti slíbily, že budou hodné, zazpívaly několik písní a básní, a tááááákhle si oddechly.

Následující dva dny probíhaly mikulášské besídky. První besídku měli předškoláci, druhý den děti mladší. Na tuto besídku byli pozváni rodiče
a nejbližší příbuzní. K naší radosti byla účast opět veliká. Děti rodičům přednesly několik básní, zazpívaly pár písní a dokonce i taneček. Na besídku se přišel podívat i Mikuláš s andílkem. K předškolákům přišla dokonce i čertice!!  Byla však moc hodná a velice mile překvapená šikovností našich dětí. Nakonec dětem roz­dali mikulášské balíčky. Po ukončení vystoupení bylo pro rodiče a děti připra­veno občerstvení. Rodiče měli také možnost zakoupit si výrobky na jarmarku – spousty vánočních dekorací a perníčků.

V tento čas však nesmíme zapomínat i na ty, kteří jsou sami. My na ně myslíme a jako každý rok i letos jsme šli zazpívat do domova seniorů U Spasitele. Dě­dečkům a babičkám jsme zazpívali a každého jsme obdarovali vánočním přáníčkem a plyšákem. Děti za svůj zpěv dostaly sladké balíčky
a každý si mohl odnést háčkovaný dáreček dle svého výběru. Na závěr jsme si všichni společně zazpívali „Štědrý večer nastal“.

Už se k nám mílovými kroky blíží Štědrý den. A protože Ježíšek ví vše, dokon­ce i to, že na Štědrý den jsou MŠ uzavřeny, přišel k nám dřív a nadělil nám dá­rečky už 18. prosince. Každý přinesl na ochutnání trochu cukroví z domova. Za­zpívali jsme si vánoční koledy, pouštěli jsme lodičky z ořechových skořápek a hádali podobnost v rozlitém vosku na vodní hladině. Den byl kouzelný a dětem se moc líbil.

20. prosince jsme se s dětmi šli projít do frýdlantského betléma. Děti se dozvě­děly, kdo figurky vyřezal, zjistily, díky čemu se figurky pohybují a zahlédly i andílka, který zvěstoval narozenímalého Ježíška. Mladším dětem to však nestačilo a tak se šly podívat ještě na betlém z bowlingových kuželek a na velký vyřezávaný betlém na nádvoří radnice.

A co nás ještě čeká? Na koho jsme ještě nemysleli? Přeci na lesní zvířátka. Ty si zaslouží také naši pozornost a trochu té vánoční radosti. Proto jsme se rozhodli, že 22. prosince půjdeme s dětmi a rodiči ozdobit do lesa stromeček suchým pečivem, jablky, mrkví,… Aby se i zvířátka na Vánoce měla dobře. Doufáme, že se předpověď počasí nevyplní a déšť nám plány nepřekazí.

Za MŠ Jiráskovu bych Vám ráda popřála hlavně v klidu a pohodě prožité vánoční svátky a do toho nového roku 2019 hodně ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ
A LÁSKY.

Za MŠ Jiráskova napsala Jana Slejšková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.