Oslavy stoletého výročí republiky na pracovišti ZŠ Bělíkova

Mgr. Petr Kozlovský, 1. 11. 2018

K oslavám kulatého výročí vzniku naší republiky jsme se připojili i my na pracovišti ZŠ Bělíkova projektovým vyučováním během celého týdne před státním svátkem.

Páťáci nám vystoupením v jednotlivých třídách přiblížili nejstarší dějiny spojené s naším územím – od prvního osídlení až po vznik Československé republiky. To aby si mladší spolužáci uvědomili, jak dlouhá historie se k naší zemi váže. Spolu se čtvrťáky a třeťáky pak kreslili portréty nejdůležitějších osobností našich dějin. O všech těchto, ale i dalších, osobnostech si žáci pochopitelně vyhledávali informace a dávali je do souvislostí v jednotlivých historických obdobích. Páťáci se pak seznámili také se všemi československými a českými prezidenty a i jejich portréty výtvarně zpracovali. Ale ani nejmladší školáci nezůstali pozadu – určitě by všichni dokázali vyjmenovat všechny státní symboly, poznali by náš národní strom, dobře by namalovali českou vlajku, věděli by, jak se chovat při státní hymně i o čem se v ní zpívá, naučili se již symbolickou písničku 1. republiky…

V pátek jsme se oblékli do národních barev a třetí hodinu jsme se všichni sešli u naší národní lípy, kterou jsme společně vytvořili – každý z nás namaloval a vystřihl jeden srdíčkový lipový list. Vznikla tak mohutná koruna lípy, symbolizující naši pospolitost, sílu a přátelství. Společně jsme si zazpívali českou hymnu i písničku Ach synku, synku, čtvrťáci nás seznámili s českými objevy a výrobky, které dobyly svět. Také přinesli ukázky starých věcí, které kdysi patřily do vybavení snad každé domácnosti. A všechny tyto předměty nám představili. Děti ale nejvíc zaujala přes 50 let stará panenka – „chodička“, kterou ke svým 5. narozeninám dostala paní učitelka. A protože od pondělí 29. 10. vstupujeme do druhé stovky, zamysleli jsme se i nad tím, jak to tady asi bude vypadat za 100 let. Písničkou „Za 100 let“, kterou jsme si zazpívali společně s našimi populárními zpěváky, jsme naši oslavu stých narozenin naší republiky zakončili.

Anna Chvojková

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.