Projektové dny ke stoletému výročí založení republiky

Mgr. Petr Kozlovský, 28. 10. 2018

Ve dnech 23. – 24. října 2018 se na druhém stupni pracoviště Purkyňova konaly projektové dny k blížícímu se stoletému výročí naší republiky.

Žáci 6. – 9. ročníku byli rozděleni do 50ti skupin napříč třídami druhého stupně a během těchto dvou dnů soutěžili v deseti připravených „dílnách“ o možnost vypravit se k nedávno  objevenému frýdlantskému pokladu. Během úterý a středy měly děti možnost vidět film o Tomáši G. Masarykovi, seznámit se s dějinnými souvislostmi, které vedly k vyhlášení samostatného československého státu mezi lety 1914 – 1918 včetně situace na Frýdlantsku, zahrát si pexetrio k osobnostem, které stály při zrodu naší republiky, potrápit své mozkové závity trochou „prvorepublikové“ matematiky – číst z grafu produkce firmy Baťa či spočítat délku a výšku bronzové jezdecké sochy našeho prvního prezidenta… Žáci také vytvářeli časovou osu 1918 – 2018, kde zaznamenávali nejdůležitější události naší země, ale i Frýdlantu a doplňovali je vhodnými obrázky, hledali na mapě frýdlantské ulice, které nesou jméno osobnosti, žijící v této etapě, vytvářeli grafické listy k výročí s využitím národních symbolů, kterým byla věnovaná také samostatná dílna, pracovali s historickými dokumenty, které požadovaly vznik samostatného státu Čechů a Slováků a v desáté dílně se věnovali hymně a písním, které funkci hymny před ní zastávaly….

Všem kolegům obrovské díky za pomoc při přípravě těchto dní, věřím, že si z nich žáci odnesli spoustu zážitků i nových poznatků!

Mgr. Lucie Zralá

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.