Říjen v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 26. 10. 2018

Výprava za dary naší přírody

 Nastupujeme. Výpravčí zvedl „plácačku.“ Zelená! Vyjíždíme…..Vláček se pomalu rozjel. Děti se uvelebily do sedadel a některé z nich se hned chlubily spolucestujícím, kam se celá třída „Ježečků“ vypravila. „Jedeme na výstavu jablíček do Stráže nad Nisou,“ vysvětluje malá  Evička staré paní, vedle které sedí. Do oken ujíždějícího vláčku  na děti mává podzim svou zlatou barvou bučin Oldřichovského sedla. Než se však tou krásou stačíme nabažit, vystupujeme.

Zahrádkáři ze Stráže každoročně pořádají regionální výstavu ovoce a zeleniny, hub a dalších svých výpěstků, kterou naše MŠ Jiráskova již tradičně navštěvuje. Hned u dveří nás vítají dva starší zahrádkáři s talířem plným nakrájených voňavých sladkých jablíček. Jen se po nich zaprášilo. Pak už děti objevují a obdivují různé druhy jablek, švestek, červených hrušek, ořechů, barevných fazolí, tykví, dýní a další druhy ovoce a zeleniny, které vidí poprvé v životě. Jsou to dary naší přírody, o které se zahrádkáři celý rok starají. Na dalším stole jsou vystavené jedlé i nejedlé houby. Děti
s nadšením některé poznávají a hned vypráví, kdy byly na houbách ony a co našly.

Ještě ochutnávka jablíčkového moštu a několika druhů bylinkových čajů…“.Mňam, ten mi dělá babička,“ hlásí hned Jiřík a dodává, že je z květu lípy. Chutná nám i meduňkový, mátový, šípkový, ale i dokonce kopřivový….

Po prohlídce a ochutnávce mají paní zahrádkářky připravené medové perníčky, které si děti mohou samy ozdobit sněhově bílou cukrovou polevou. Perníky však záhy mizí v dětských pusinkách. No, a pak už jen batůžky nasadit na záda a tradá rychle na nádraží, aby nám vláček neujel…..

Neujel nám ani na další výlet do Hejnic, kam jezdíme na návštěvu do ekologického střediska „Střevlík“. Tentokrát jsme se zapojili do zajímavého a poutavého dvouhodinového programu „Teče voda, teče.“

A jak se zpívá v jedné naší oblíbené písničce…říjen ví jen něco málo, o tom , co se v létě stalo…i my jsme vyrazili na rozloučení s létem a uvítali jsme společně s dětmi podzim krásným výšlapem na frýdlantskou rozhlednu. Po cestě jsme plnili kvízové, tématické a smyslové úkoly.

A protože nám počasí stále dopřávalo, vypravili jsme oslavit Den stromů na vzdálený konec Větrova, navštívili jsme i zámecký park a okoukli zámecký rybník, ve kterém se našel poklad. Děti se zpět do školky také vracely s poklady. Kapsičky byly plné kaštanů, barevných listů, různých druhů šišek a žaludů…Ty jsme pak s dalšími přírodninami využili hned další týden na společném zahradním odpoledním Tvoření dětí a rodičů.

Za MŠ Jiráskovu napsala J. Ježková

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.