Skvělé výkony judistů na Liberecké kataně

admin, 24. 10. 2017

Dne 14. 10. 2017 se naši judisté zúčastnili závodů pořádaných klubem SK Judo Liberec. Přestože z Frýdlantu vyrazili pouze čtyři reprezentanti, všichni podali výkony na hraně svých možností.

Jako první svá utkání absolvoval Michal Šustek. Prvním ze tří jeho protivníků byl pozdější vítěz kategorie a od začátku bylo vidět, že tento zápas bude pro Michala velká škola, protože rychlostí pohybu a skvěle zvládnutými technikami Míšu trápil celý zápas. Přestože tento zápas náš závodník prohrál, rychle se vzpamatoval a ve druhém vyrovnaném utkání dokázal dalšího soupeře porazit technikou o soto gari, která znamenala ippon (vítězství před časovým limitem). Poslední zápas byl opět velice vyrovnaný a kvůli obezřetnosti obou soupeřů nenabídl téměř žádné podařené nástupy do technik. Nakonec musel Michalovo třetí utkání rozsoudit rozhodčí, který celkem překvapivě přisoudil vítězství soupeři. Situace v tabulce však nakonec díky ipponu ve druhém utkání znamenala pro našeho závodníka 2. místo a zisk stříbrné medaile.

Následovaly zápasy asi našeho nejzkušenějšího závodníka Pavla Mauera. Svá utkání v základní tabulce zvládl s přehledem a dokázal, že není pouze expertem na techniku nohou, ale exceloval i v boji na zemi, díky němuž porazil první dva soupeře ve velmi krátkém čase. V semifinále se Pavel musel velmi „ohánět“, aby odolal nepříjemným nástupům svého soupeře. Když už se zdálo, že utkání bude muset po časovém limitu rozsoudit rozhodčí, vzpomněl si Pavel na své šikovné nohy a soupeře 3 sekundy před koncem hodil na wazari, na které už soupeř vzhledem ke zbývajícímu času nedokázal odpovědět. Ve finále náš reprezentant narazil na svého neoblíbeného soupeře Šipana z Prahy. Tito borci se již podruhé potkali ve finále a byl z toho znovu pohledný zápas, který bohužel Pavel po vynikajícím výkonu prohrál na wazari a bral stříbrnou medaili.

Další na řadě byla Natálie Mauerová, která své zápasy absolvuje ve vyšší věkové kategorii, kde naráží na silnější a zkušenější soupeřky. Na libereckých závodech ji v její hmotnostní kategorii však čekala pouze jediná soupeřka. Dívky se spolu utkaly třikrát a vždy z toho byly neuvěřitelně bojovné a vyčerpávající zápasy, které chtěly obě dívky rozhodnout technikami nohou, ale v této kategorii je to již velmi složité. Poté co první dvě utkání musel rozhodnout rozhodčí svými pomocnými body, měly obě dívky po jednom vítězství. Ve třetím utkání se dívky odprostily od svých zábran a odvážně nastupovaly do různých technik. Naše reprezentantka v tomto utkání předvedla skvělý nástup do o goši, ale svůj hod nedokončila, soupeřka se jí vysmekla a kontrovala ji stejnou technikou. Utkání Natálie sice prohrála, ale právě ve třetím utkání předvedla svůj nejlepší výkon dne.

Posledním závodníkem byl Mikuláš Pecháček. Mikuláš měl na rozdíl od Natálie soupeřů dost, a protože už se také pere mezi staršími, čekali ho velmi zkušení a nároční soupeři. Mikuláš se však vyšších pásků nezalekl a do prvního soupeře se pustil s vervou. Velmi vitálním pohybem činil svému soupeři velké problémy, ale nakonec se o šanci na lepší výsledek připravil drobnou chybou při přechodu do boje na zemi. Jeho další soupeř odstoupil pro zranění, a tak ho pavouk dovedl až do boje o třetí místo, kde se zpočátku velmi dobře držel, ale nakonec nestačil na skvěle provedenou techniku svého soupeře.

Všem závodníkům děkuji za účast a ukázkové nasazení.

Petr Sýkora

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.