Projektový den „Bezpečně životem“.

admin, 9. 6. 2017

V pátek 2. června 2017 opět proběhl na naší škole projektový den „Bezpečně životem“ určený žákům 2. stupně. Projektový den vycházející z našeho ŠVP je primárně zaměřen na ochranu člověka za mimořádných událostí, obranu státu, dopravní výchovu a právní odpovědnost žáků.

V loňském školním roce se nám velmi osvědčil model projektového dne, při němž žáky s těmito tématy prakticky seznámili převážně profesionálové. V letošním školním roce jsme na tento model navázali a opět jsme oslovili Policii ČR, Armádu ČR, Vězeňskou službu ČR, HZS LK, SDH Frýdlant, Horskou službu ČR, ZZS LK, Český červený kříž a Městský úřad Frýdlant. Nově jsme navázali spolupráci s Výcvikovým zařízením služební kynologie v Heřmanicích. Některá stanoviště si pro žáky připravili i naši učitelé.

Žáci byli rozděleni do dvaceti skupin napříč ročníky v rámci pracovišť. Dva okruhy byly pro žáky připraveny v okolí a v budově ZŠ v ulici Purkyňova, jeden okruh na ZŠ v ulici Husova a využili jsme i prostory budovy a zahradu ZŠ v ulici Bělíkova. Každá skupina postupně absolvovala pět stanovišť, kde se čtyřicet minut věnovala určitému tématu.

Účastníci stanovišť na ZŠ v ulici Bělíkova kladně hodnotili stanoviště OSPOD Frýdlant, kde přivítali milý a otevřený přístup pracovníků městského úřadu, a stanoviště heřmanických psovodů, během kterého byl představen velice pestrý výcvik psů. Resuscitaci se věnovali žáci na stanovišti Červeného kříže. Učitelé si pro žáky připravili témata týkající se dopravní výchovy, nouzového přežití v přírodě, první pomoci a úniku nebezpečných látek.

Žáky, kteří absolvovali okruh na ZŠ v ulici Husova, nejvíce zaujalo stanoviště HZS LK, kde se po úvodních informacích o chování při požáru evakuovali z 1. patra budovy pomocí plošiny umístěné na konci hasičského žebříku, a stanoviště Českého červeného kříže, které se věnovalo první pomoci v přírodě. Žáky mrzelo, že přednáška libereckých chemiků nebyla zpestřena ukázkou vojenské techniky, jako tomu bylo v minulém školním roce. Jízdu zručnosti si žáci vyzkoušeli na plácku za budovou. Žáci se také v jednom bloku dozvěděli, jak se zachovat při nečekaném uvíznutí v přírodě. Tento blok byl následně nahrazen ukázkami rýnovických psovodů, kteří svou účastí obohatili náš projektový den trošku nečekaně.

Žáky ZŠ v ulici Purkyňova nejvíce zaujaly stanoviště psovodů Armády ČR z Centra vojenské kynologie v Chotyni, kteří předvedli se svými psy poslušnost, vyhledávání bomb, drog a zbraní i zadržení pachatele, stanoviště Policie ČR ve spolupráci s Dopravním inspektorátem Liberec, na kterém si žáci vyzkoušeli vyplnění tzv. euroformuláře, záznamu o dopravní nehodě, a práci policistů poté, co jsou přivoláni k dopravní nehodě, stanoviště Horské služby ČR, kde se prakticky seznámili s vybavením a prací horských záchranářů včetně situací, ve kterých by se na ně měli sami žáci obrátit. Resuscitaci si žáci prakticky vyzkoušeli na stanovišti záchranné služby. Jak uhasit vznícený olej na pánvičce se žáci dozvěděli u dobrovolných hasičů. O branné povinnosti a aktivních zálohách informovali žáky vojáci z KVV v Liberci. Manažerka prevence kriminality MěÚ Frýdlant předala žákům formu hry a skupinové práce důležité informace z této oblasti. Nouzovému přežití v přírodě se věnovaly dvě stanoviště připravená našimi vyučujícími. Žáci si mimo jiné vyzkoušeli orientační běh či rozdělávání ohně. Naši vyučující si také připravili stanoviště, která se věnovala poskytnutí první pomoc v přírodě a BESIP s jízdou zručnosti a opravou rozbitého kola.

Chtěla bych velmi poděkovat všem hostům – profesionálům, kteří se našeho projektového dne zúčastnili. Všichni byli velice vstřícní při domlouvání účasti, obsahu i otázek do pracovního listu pro žáky. Odměnou jim byli zvídavé otázky našich žáků a oběd ve školní jídelně.

Mé poděkování patří i vyučujícím 2. stupně, kteří si připravili pro žáky zajímavá stanoviště (nouzové přežití v přírodě, dopravní výchova, únik nebezpečných látek, první pomoc) a kteří se stali „průvodci“ našich žáků po jednotlivých stanovištích.

V neposlední řadě bych chtěla poděkovat kolegyním, které se se mnou podílely na organizaci a přípravě projektového dne – Mgr. Michaele Fialové a Mgr. Renátě Hošové.

Po hodinách příprav nám byly odměnou úsměvy a nadšení našich žáků z nových zážitků a z jiného způsobu výuky.

Mgr. Gabriela Hanzlová

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.