Děti z extra třídy úspěšně prezentovaly svůj projekt

admin, 27. 4. 2016

V pondělí 25. dubna realizovaly děti z extra třídy 8. E, organizované při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, jeden ze dvou výstupů jejich projektu „Pomník obětem bombardování“.

Od 16 hodin prezentovaly v obřadní síni radnice přednášku pro veřejnost nazvanou Bombardování Frýdlantu 8. 5. 1945. Obsah přednášky sestavený z dostupné literatury, archívního materiálu Městského muzea Frýdlant i záznamů vzpomínek pamětníků měl dvě části, v první žáci shrnuli vývoj na Frýdlantsku v období po Mnichovské konferenci 1938, v druhé pak seznámili posluchače z řad rodičů, učitelů i pamětníků s okolnostmi samotného bombardování Frýdlantu v poslední den války. Své povídání doprovodili prezentací fotografií, historických pohlednic i plánů k tématu.

Ti, kteří přednášku zmeškali, nemusí zoufat. To podstatné z povídání, texty i fotografie, jsou jako malá výstava k dispozici v 1. patře radnice. Zde se čtenář dočte hlavní fakta o bombardování Frýdlantu, s překvapením zjistí, kolik míst bylo bombami zasaženo, jaká jména k této události uvádí Hřbitovní kniha Frýdlantu a dozví se i něco o domě koňského řeznictví, které stálo původně v prostoru křižovatky ulic Kodešova a U Potoka a v jehož ruinách našlo po zásahu bomby smrt minimálně 21 lidí. Hřbitovní kniha, zajímavý archívní materiál uložený v muzeu, byla k dispozici pro nahlédnutí posluchačům v síni a vzbuzovala velký zájem.

Druhým a hlavním výstupem projektu žáků 8. E je realizace samotného pietního místa v blízkosti prostoru, kde stálo koňské řeznictví v ulici U Potoka. Zde v neděli děti ukotvily dvě lavičky, informační tabuli (okolní chodce seznámí s fakty osudného dne) a za pomoci místního kameníka p. Lukašáka i žulový kámen – pomník věnovaný všem obětem tohoto dne. Lavičky i informační tabuli vyráběli žáci sami pod dohledem a vedením pana Jana Havla ml. v jeho truhlárně po několik víkendů a spolu s ním také instalovali.

Pietní místo, které bude oficiálně odhaleno v den výročí – 8. května 2016 v 10 hodin dopoledne – čekají ještě v následujících dnech dokončovací úpravy, vydláždění prostoru okolo pomníku, ochranný nátěr laviček i vlepení textu do informační tabule.
Všichni, kteří chtějí žáky podpořit v den vyvrcholení jejich projektu, jsou srdečně na odhalení zváni!

Lucie Zralá
patronka projektu

SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC  Práce10  Práce9  Práce8  Práce7  Práce6  Práce5  Práce3  Práce2   logo_extra-trida

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.