Noc s Andersenem 2016 v ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant – pracoviště ZŠ Bělíkova (děti z 1.A, 2.A a 4.A)

admin, 6. 4. 2016

V naší škole jsme letos nocovali ve škole a s knížkami již podesáté.
Celkem se sešlo 76 dětí a 5 dospělých.

Již tradičně jsme Noc s Andersenem zahajovali u „Pohádkovníku“ před vchodem do školy. Tam jsme se sešli i s rodiči spáčů, abychom si společně zazpívali už téměř zlidovělou písničku letošního jubilanta Zdeňka Svěráka z pohádky Tři veteráni (její název určitě nemusím psát). Po rozloučení s rodiči se děti od svých paní učitelek dozvěděly, co je tuto noc čeká. I když jsme nocovali pod jednou školní střechou, každá třída měla vlastní program.

S prvňáčky a jejich rodiči jsme se sešli ve škole o hodinu dřív, abychom stihli slavnostní Pasování na čtenáře. Prvňáčky pasoval rytíř Petr, odznak čtenáře a listinu, stvrzující tento akt, děti dostaly od paní ředitelky a třídní učitelky. Nejdříve ale děti musely prokázat, že už jsou opravdoví čtenáři zvládnutím těžké čtenářské zkoušky: přečíst nahlas úryvek a přiřadit ho ke správnému názvu pohádky na tabuli. Všechny děti si vysloužily potlesk a uznání diváků a pak od rytíře uvedení do stavu čtenářského.

S programem pro prvňáčky přišly paní učitelce pomoci bývalé žákyně (teď už šesťačky a primánky), pro které byla tato pohádková noc již šestá. Společně s malými kamarády se nejdříve proběhly na školní zahradě při pohádkové pexesové běhačce. Všechny skupiny složily zprávu, která je poslala do školní knihovničky. Tam děti hledaly odpovědi na zadané otázky. Dalším úkolem bylo ve skupinkách nacvičit vylosovanou pohádku jako hereckou etudu. Ostatní skupiny hádaly název pohádky. Starší holky si přinesly svou první knížku, aby ji prvňáčkům představily a přečetly z ní dětem ukázku. Děti zaujatě poslouchaly. Dokonce i dva čerství čtenáři si přinesli knížku, kterou už mají přečtenou, aby ji představili ostatním. No a tak než jsme se nadáli, byl čas zalézt do spacáků a usínat poprvé mezi kamarády ze třídy.

Druháci měli své premiérové nocování vloni, a tak už tak trochu věděli, co je čeká. Paní učitelka pro ně opět připravila zajímavý program. Hledali pohádkový poklad podle indicií z knížek, které společně četli nebo si o nich vyprávěli. V pohádkovém kvízu zase prokazovali, jak znají známé i méně známé pohádky. Také se seznámili s novou knížkou Expedice z pohlednice. Stejně jako čtvrťáci si také připomněli narozeniny Zdeňka Svěráka, tedy hlavně jeho pohádky a písničky, které mají moc rádi.

Jak svou pohádkovou noc prožili čtvrťáci, zapsala účastnice Maruška Krúpová. Z jejího textu cituji:

„… MĚLI JSME SOUTĚŽ „CO VÍTE O ZDEŇKOVI SVĚRÁKOVI“ S PŘIPRAVENOU PREZENTACÍ NA POČÍTAČI OD NAŠÍ PANÍ UČITELKY. NÁM DĚTEM SE TO MOC LÍBILO. ANI LETOS NECHYBĚLA STEZKA ODVAHY V LESE, KTERÁ DLE MÉHO NÁZORU BYLA HODNĚ KRÁTKÁ. POTOM JSME MĚLI MENŠÍ PŘESTÁVKU NA VEČEŘI VE SVÉ TŘÍDĚ.
TAKÉ JSME SOUTĚŽILI O NEJLEPŠÍ VTIP A JÁ SKONČILA NA TŘETÍM MÍSTĚ A VYHRÁL DOMINIK ČUMPL. KAŽDÝ SI PŘINESL SVOJÍ OBLÍBENOU KNÍŽKU A PŘED SPANÍM JSME SI O NICH POVÍDALI. NA DOBROU NOC JSME KOUKALI NA FILM SPONGEBOB HOUBA NA SUCHU.
KDYŽ UŽ JSME KONEČNĚ ZALEZLI DO SVÝCH SPACÁKŮ, BYLA TMA JAKO V PYTLI. ALE NÁM SE STÁLE NECHTĚLO SPÁT. NAKONEC JSME PŘECE JEN USNULI. RÁNO JSME UŽ JENOM UKLIDILI A SBALILI A PO ROZLOUČENÍ JSME VYRAZILI DOMŮ.
VŠE SE MNĚ A MÝM KAMARÁDŮM MOC LÍBILO. UŽ TEĎ SE MOC TĚŠÍM NA DALŠÍ ROČNÍK TÉTO AKCE…

Není se co divit, že pohádková noc nebyla nijak dlouhá – prostě moc jsme toho nenaspali . Ale to jsme dospali o víkendu, hlavně, že jsme si pohádkovou Noc s Andersenem báječně užili…
Všichni se už těšíme na příští pohádkové nocování!

Za děti a paní učitelky Mgr. Anna Chvojková

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  DSCN0694  DSCN0693  DSCN0687  DSCN0677   DSCN0674  DSCN0670  DSCN0664  DSCN0658

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.