Nová extra třída ZŠ, ZUŠ a MŠ, Frýdlant získala také grant

admin, 18. 12. 2014

Nová extra třída při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, která se zformovala v průběhu září 2014 a oficiálně nese název 8.F (ale skládá se ze 4 žáků 8.F, 4 žáků 8.E, 2 žáků 9.E a 4 žáků 9.D), úspěšně zabojovala s projektovou přípravou a v nově vyhlášeném třetím ročníku programu získala od Nadačního fondu Tesco dotaci bezmála 30tis. Kč na svůj projekt „Návraty II“.

Autorem myšlenky, která se stala nakonec vítěznou, ze všech veřejně prospěšných projektů, o kterých žáci uvažovali (mj. např. lavičky do skateparku, rozmístění stojanů s pytlíky pro pejskaře, herní prvky a posezení u OP ZŠ Purkyňova, odpadkové koše do zámeckého parku….), byl p. starosta Dan Ramzer, když přišel v červnu 2014 poděkovat bývalé extra třídě a další žáky chtěl povzbudit k aktivitě…

S jakým projektem se „poperou“ tedy letošní účastníci extra třídy? Návraty II. budou komplikovanější: žáci by měli provést historický průzkum a zmapování hřbitova ve Frýdlantě, konkrétně průzkum starých německých hrobek a mauzoleí podél hřbitovních zdí, které ve většině případů chátrají. Na frýdlantském hřbitově se pohřbívá od 80. let 19. století a je tam pochována veškerá „elita“ města a lidé s minulostí, která by neměla zapadnout – rodina starosty Dresslera, Rollfsova rodina aj. Extra třída zadokumentuje jednotlivé hrobky a vytvoří jejich fotodatabázi, která by měla pomoci při aktivitě navazující: oslovení německé, rakouské a švýcarské ambasády (ve spolupráci s MÚ Frýdlant) pro pomoc při hledání a kontaktování případných pozůstalých, kteří tu mají své předky.

Aby se projekt netýkal pouze náročné badatelské práce, rozhodli se žáci přispět vlastní rukou k dílu a na jaro 2015 plánují „brigádu“ na hřbitově a o hrobkách i lidech se zajímavou frýdlantskou minulostí chtějí připravit výstavu…

Grantová komise, která posuzovala podle 10ti splněných přípravných kroků jednotlivé přihlášené projekty (z celé ČR jich bylo 54 zaregistrovaných, 33 dokončilo projektovou přípravu), ohodnotila Návraty II. jako „velmi kvalitní, originální nápad, ocenila odvahu pustit se do náročného projektu i zřejmý a trvalý přínos pro celou obec“.

Nyní nezbývá než žákům držet pěsti při realizaci jejich projektu. J

Více na

http://www.extratrida.cz/projekt/www/projektova-nastenka/?idProjektu=143

Lucie Zralá, patronka extra třídy

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.