Děti dětem

admin, 12. 5. 2014

Na podzim 2013 byl do jedné z hodin „Člověka ve společnosti“ pozván do třídy 8. E starosta města Ing. Dan Ramzer. Žáci aktuálně probírali téma „Demokracie – volby“ a tak byla jeho návštěva vítaným propojením teorie s praxí. Po uvítání a krátké exkurzi do světa voleb v ČR přišlo to, na co se žáci už asi měsíc chystali a těšili (a já byla nervózní, jak to dopadne J): diskuse se starostou nad otázkami, které odrážely to, co mladou generaci ve Frýdlantě trápí. Dan Ramzer musel odpovídat na otázky ohledně vleku, koupaliště, možností dalšího sportovního vyžití, financí v městské kase, problematiky sociálně vyloučeného obyvatelstva, kempu a také hromadu dotazů soukromého rázu. Bylo jasné, že mladá generace si vytváří už svůj specifický pohled na život ve Frýdlantu a chvílemi se zdálo, že nastává situace „kdo z koho“. Každopádně diskuse přinesla jeden plodný objev: mladí se chtějí do místního života zapojit aktivně, pomáhat…a tak bylo domluveno, že pokud se vyskytne něco, kde budou moci přidat ruku k dílu, pan starosta se ozve. Neozval. Na jaře se ozvala paní učitelka s tím, že dětské hřiště u nemocnice je po zimě v žalostném stavu: je smutné a vybledlé. Po rozptýlení úvodních obav, že děti nemohou odvést kvalitní práci, bylo rozhodnuto: práce na oživení vzhledu hřiště byly přenechány 8.E, město zajistí barvy a potřebný materiál.

Odhodlání dětí neochabovalo, jen se dlouho čekalo na příznivé počasí. Po vstřícném přístupu pracovníků technického oddělení, kteří prostor hřiště vysekali, vyrazilo 2. května 17 žáků 8.E (a jedna dívenka ze 7.ročníku) na tu nejtěžší práci: starý nátěr bylo třeba obrousit smirkovým papírem – s tím se lopotili dlouho a hodně se těšili, až budou moci natírat a bude za nimi vidět kus práce. Další termín dobrovolníkům padl na 8. května, státní svátek. O akci už šla řeč po škole a tak bylo hezkým překvapením, že na hřišti se v určený čas neobjevili jen „osmáci“, ale i „šesťanda“ a „deváťáci“. A v podobném složení natírali znovu v sobotu 10. května. Plůtek, koše, lavičky i herní prvky jsou natřeny, zbývá doladit sloupky u plůtku. Jestli je vidět rozdíl „před a po“ – posuďte sami dle fotografií. Každopádně v sobotu odcházeli všichni moc spokojení: hřiště je zase krásné a může malým prckům přinášet radost – a to byl cíl.

Pevně doufám, že naše společná akce, která propojila děti několika ročníků, nebude poslední možností, jak našemu městu přispět dětskou energií k jeho zvelebení…

Lucie Zralá

[nggallery id=46]

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.