Ohlédnutí za školním rokem 2019/2020 v naší mateřské škole

Mgr. Petr Kozlovský, 17. 6. 2020

Konec školního roku se nezadržitelně blíží. Pojďme se tedy společně ohlédnout za tím, co nás v jeho průběhu ve frýdlantských školkách provázelo. Frýdlantské školky nezahálely ani v nelehkém období uplynulých měsíců, které byly pro všechny z nás plné nejistoty a obav.

Děti si v průběhu celého školního roku užily tradiční akce, naučily se mnoho nového a v pohodové atmosféře zvládly i omezení související s opatřeními proti koronaviru.

Od září až do ledna se ve školce Jiráskova konalo mnoho zajímavých akcí. Ať už ryze „školkových“ nebo těch, do kterých se zapojily ostatní MŠ a veřejnost. Děti navštívily několik divadelních představení. Ta se konala v kině, ale i v libereckém Naivním divadle. Radost udělala návštěva u seniorů v Domově U Spasitele. Úspěch mělo setkání se sestrami Klozovými a jejich šikovnými vodícími psy v rámci besedy o životě nevidomých. O přírodě a tajích lesů dětem povyprávěl pan Erban, který se věnuje myslivosti. Již tradičním bodem v programu byl Masopust nebo návštěva ekocentra Střevlík v Hejnicích. Dětské vystoupení potěšilo rodiče malých frýdlantských občánků při jejich vítání na radnici. Ani na pohyb se však nezapomínalo. Každý týden byla možnost zatančit si zumbu s Hankou Roušarovou. Děti vyrážely na vycházky do okolí a jednu lednovou sobotu dokonce vyšly s rodiči do lesa ke krmelci nakrmit zvířata. První zkušenosti v oblasti polytechniky si mohly osvojit v projektu Malá technická univerzita. Dále se společně s maminkami, tatínky nebo prarodiči setkávali při příjemných tvořivých dílničkách, které se konaly odpoledne ve třídách. Listopad a prosinec byl ve znamení podmanivé adventní atmosféry. „Pyžamový den“ naplnily hry, tancování, soutěže a spousta legrace. Další plánované akce, jako například turnaj v hraní „Člověče, nezlob se“ v Domě seniorů, různé výlety, kreativní dílna techniky „scrapbook“ a mnoho ostatních, však musely být kvůli nouzovému stavu zrušeny.

Spoustu zážitků, které zůstanou dětem dlouho v paměti, připravila i školka Bělíkova. V zimě se chodilo bruslit na stadion a za dětmi přijelo také divadélko s pohádkou. Radost dětem udělali čtyřnozí přátelé, od kterých se naučily mnoho nového. Trénink zdatnosti a sportovní nadšení si naši malí svěřenci užili v tělocvičně ZŠ. Několikrát navštívili hejnické ekocentrum Střevlík nebo Naivní divadlo v Liberci. Na děti samozřejmě nesměl zapomenout ani Mikuláš se svými pomocníky a ve školce se konala i neodmyslitelná vánoční besídka s nadílkou od  Ježíška. Předvánoční období se neslo v pohodovém duchu se zpíváním a posloucháním koled. Pak přišlo jaro a děti se těšily na loučení se zimou. Kvůli opatření proti koronaviru se však muselo letos od oblíbené tradice upustit.

Spolupráci s ekocentrem Střevlík pravidelně udržuje také MŠ Sídlištní, která byla hostem v Hejnicích v minulém roce. Děti měly možnost poznat mnoho zajímavého z přírody, která nás obklopuje a je pro nás důležitá. Školka se zapojila do projektu „Malá technická univerzita“ a na programu dále bylo představení v libereckém Naivním divadle. Jak se v předchozích letech ukázalo, tvořivé dílničky ve školce baví rodiče i jejich ratolesti. Vydařily se akce jako karneval, mikulášská nebo vánoční besídka. Děti trochu mrzelo, že letos nemohly v rámci tradičního setkání ukázat, co se ve školce za celý rok naučily. Kvůli  nepříznivým podmínkám venku bohužel nebylo možné pořádat ani zimní olympiádu. Rozzářené oči a úsměv na dětských tvářích ale vyvolalo setkání s ochočenou liškou jménem Mia. Zajímavým zážitkem byla zkouška záchrany člověka při zábavně pojatém kurzu první pomoci s medvídkem Edou. Pravidelně se také chodily vydovádět do tělocvičny ZŠ. Od letoška mají děti na jeden den v týdnu k dispozici nové tablety a sluchátka, která slouží k výuce. Malí kuchtíci a kuchařky se ve školce Sídlištní směle pouštějí dokonce do vaření! Nasadí si kuchařské čepice, oblečou zástěru a poté si společně pochutnají na vlastnoručně vyrobené pizze, salátech, pomazánkách nebo muffinech. Navštěvují frýdlantskou zahrádkářskou kolonii, aby se dozvěděly o tom, co kde roste a jak se pěstuje nejrůznější ovoce a zelenina. Nechybí soutěže, prohlídky a ochutnávky různých dobrot. Na oplátku pak děti připravují pro zahrádkáře vystoupení a kreslí tematické obrázky.

Do druhé poloviny školního roku zasáhl nouzový stav. Zpočátku byly otevřeny všechny školky. Ty však navštěvovalo postupem času stále méně dětí, a nakonec zůstala v provozu pouze jedna MŠ. Jak se ale říká, všechno zlé může být k něčemu dobré. Vztahy mezi dětmi se utužily a zapracovaly jsme na tom, co nám připadá skutečně důležité: pohodové klima ve školce.

Závěrem bychom tímto chtěly moc poděkovat všem učitelkám, kuchařkám i provozním zaměstnankyním za skvěle odvedenou práci. Všechny během náročného období fungovaly naplno a s nesnadnou situací se „popraly“ se ctí.

Všem dětem a rodičům přejeme krásné a klidné léto!

Kolektiv pracovnic MŠ Frýdlant

 

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.