Leden v MŠ Jiráskova

Mgr. Petr Kozlovský, 2. 2. 2020

,,Jako první měsíc v roce dostal jméno leden, studený a mrazivý je, vodu přikryl ledem.“

Třída Ježků se hned v prvním týdnu vydala do Ekocentra Střevlík v Hejnicích, samozřejmě vlakem. Program, který byl pro děti připraven, měl název „Ptáčci kolem nás.“ Hned po přivítání lektorem v areálu učiliště si děti mohly zblízka prohlédnout ptačí hnízdečko. V průběhu dopoledne se děti dozvěděly spoustu zajímavostí o životě ptáčků formou příběhu „O vrabečkovi.“ Už víme, čím se správně ptáčci v zimě krmí. Na závěr si děti venku u krmítka lektor vyzkoušel, zda si děti zapamatovaly, čím ptáčky v zimě krmíme. Pak už rychle vlakem zpátky do školky na oběd.

Zima stále ještě neukázala, co vše umí. Ještě že na zimním stadionu je led – pro třídu Ježků začalo bruslení. Jako první byla návštěva s prohlídkou zimního stadionu. Děti se podívaly do šaten hráčů a v šatně mladších hráčů už mají své místo s výstrojí tři z našich dětí… Pak si děti mohly vyzkoušet, zda udrží rovnováhu, což je první předpoklad pro bruslení. Také jsme si prohlédli technické zázemí, kde parkuje rolba a jsou chladící agregáty. Jak se sedí za volantem rolby, si mohly vyzkoušet všechny děti. Při prvním bruslení některé z dětí stály opravdu poprvé na ledě, ale s dopomocí tzv. cho­dítek a s trochou trpělivosti vcelku dobře vše zvládly. Samozřejmě se to neobešlo i bez pádu, děti však byly hned zase na nohou a jelo se dál. Všichni se těší na další bruslení.

Solnou jeskyni, sérii osmi návštěv, absolvovala v lednu třída Ptáčat. V solné jeskyni se dětem líbilo, pohrály si jako na pískovišti a na závěr, když se zhaslo, pozorovaly, jak se mění barvy krápníků na stropě.

Po roce k nám do školky přišel na besedu myslivec pan Erban. Měl s sebou pejska, kožešiny, paroží, obrázky, flintu, myslivecký oblek. Děti se dozvěděly spoustu zajímavých věcí o práci myslivce, o zvířátkách, o tom jak se chovat v lese nebo jak zvířátkům můžeme v zimě pomáhat. Pan Erban předvedl dětem i zvuky, které vydává jelen, srnka, malé srnče, divočák nebo myška. Také kožešiny, paroží a tesák z divočáka si mohly osahat a pohladit. Ukázal dětem dalekohled, flintu, vyzkoušely si zamířit a dostaly na památku patrony. Beseda byla pro každou třídu zvlášť a zároveň i k tématu „Ptáčci a zvířata v zimě.“ Nabídli jsme také panu myslivci naše nasbírané kaštany a žaludy pro zvířátka. Naše spolupráce s panem Erbanem trvá již sedmnáct let a besedy s ním jsou opravdu pěkné a pro děti přínosné. Děti se pochlubily, že byly krmit kačenky u řeky a že se chystáme i ke krmelci.

Vycházku ke krmelci s dětmi a rodiči jsme uskutečnili tentýž týden v sobotu. Sešli jsme se u školky a s připravenými dobrotami pro zvířátka a ptáčky jsme se vydali směr Harta ke krmelci. Dobroty jako mrkev, jablíčka, zrní, jsme dali zvířátkům ke krmelci, pro ptáčky jsme rozvěsili na stromky lojové koule. Počasí nám přálo a byla to příjemná a plná pohody dopolední sobotní procházka.

V posledním týdnu měsíce nás čekaly ještě tři akce.

Jednou z nich byla „Pohádka do dlaně“ v Naivním divadle v Liberci. Pohádka měla krásnou výpravu a děti opravdu zaujala tak, že chvílemi ani nedutaly a při zpáteční cestě autobusem ještě probíraly, co se na jevišti odehrávalo a jak to ti herci udělali.

Školáci ze třídy Ježků se fotili do ročenky, kterou dostávají na konci školního roku při akci pro rodiče „Rozloučení se školáky.“

Poslední akcí bylo Tvořivé odpoledne pro rodiče a děti, tentokrát ubrousková technika. Děti si s maminkami nazdobily květináčky, plechovky, skleničky a papírové ruličky. Ve druhé třídě pod vedením paní učitelky Michaly probíhalo rytí do skla, gravírování. Tvořeníčko, tvoření, života je koření a tak jsme si ho společně užili. Nechybělo ani tradiční malé pohoštění pro všechny šikuly.

V průběhu ledna ještě proběhly dvě lekce Polytechnické výchovy Malý stavitel:  Vodohospodáři a Malý energetik. Lekce jsou naplánovány až do konce března, ale o tom někdy příště.

Těšíme se, že ještě napadá trocha sněhu, uvidíme, co nám zbytek zimy ještě přichys­tá.

Za MŠ Jiráskova napsala J. Burgrová

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.